Teema

Lyhyen laivamatkan päässä on Uumaja

Ruotsiin on perinteisesti lähdetty laivalla Turusta tai Helsingistä, mutta naapurimaahan pääsee meriteitse myös Vaasasta. Matka Uumajaan tarjoaa näkymän Unescon maailmanperintömaisemiin.

Laiva ehtii juuri lähteä liikkeelle Vaasan satamasta, kun aurinkokannella alkaa jo käydä vilske. Koululaiset aloittavat piiloleikin.

Lapualaisen Hellanmaan koulun 5. ja 6. luokan oppilaat ovat matkalla luokkaretkelle Uumajaan. Mukaan valvojaksi lähtenyt Anja Palomäki kertoo syyn piiloleikille.

– Lasten aika kuluu laivalla nopeammin, kun on tekemistä.

Palomäen kaksi tytärtä ovat mukana retkellä.

– Viime vuonna olin valvojana Tampereen-reissulla, joten tiesin, että tämä on mukava porukka.

 

Vaasan ja Uumajan välillä kulkee Euroopan pohjoisin ympärivuotinen lauttayhteys. Laivan lähtöaika kummastakin kaupungista vaihtelee eri viikonpäivinä.

Vaasan ja Uumajan väliin jäävää merialuetta eli Pohjanlahden kapeinta kohtaa kutsutaan Merenkurkuksi.

Silmien ohi lipuu Unescon luonnonperintökohteisiin kuuluva Merenkurkun saaristo. Karikkoinen saaristo näyttää kaivautuvan merestä – eikä syyttä. Maa kohoaa jääkauden jäljiltä edelleen, ja Merenkurkussa maankohoamisilmiö on helposti nähtävissä.

Vaasan yliopistossa opiskelevat Rokeya Akter ja Abdulla Heal Masud lähtivät päiväristeilylle ihastelemaan saaristoa ja merimaisemia.

Aurinkokansi on nimensä mukainen, sillä valopallo helottaa taivaalta lämpimästi.

– Tänään sattui vielä paras mahdollinen sää, kaksikko pohtii.

 

Merenkurkun maisemat ovat käyneet puolentoista vuoden aikana tutuksi Miina Kämäräiselle. Kämäräinen opiskelee parturi-kampaajaksi Vaasassa, mutta hänen poikaystävänsä asuu Uumajassa.

Lukuisten lauttamatkojen aikana Kämäräinen on löytänyt laivalta vakiopaikkansa. Se on 8. kannen maisemaravintolassa laivan kulkusuuntaan nähden vasemmalla eli paapuurin puolella.

– Siinä on mukavasti pistoke läppärille.

Tällä kertaa Kämäräinen kuitenkin istuu ravintolan toisella laidalla, sillä poikaystävän isoäiti sattui matkustamaan samalla vuorolla Uumajaan.

Kämäräinen ei ole vielä päättänyt, kuinka pitkä tämänkertaisesta Uumajan-reissusta muodostuu. Paluulipun ehtii hankkia myöhemminkin.

 

Ei Ruotsin-laivaa ilman pallomerta. Vaasalainen Janne Vierula vahtii lapsiaan Meija ja Jere Vierulaa, jotka kylpevät värikkäissä palloissa.

– Emännän kanssa olen käynyt risteilyllä aikaisemmin, mutta lapset ovat mukana ensimmäistä kertaa, Janne Vierula kertoo.

Ruotsi on jo näkyvissä, ja lapualaiset luokkaretkeläiset ovat lopettaneet piilon leikkimisen. On aika valmistautua tulevaan vuorokauteen Uumajassa.

Reissusta on tulossa tiivis. Luokkaretkeläiset ovat menossa ainakin Navet-kylpylään ja huvittelukeskus Megazoneen. Lisäksi luvassa on ruokailua ja shoppailua.

– Kuudesluokkalaisilla on ollut jo vuoden ruotsia koulussa. He pääsevät harjoittelemaan kieltä ja tilaamaan itse ruokansa, Anja Palomäki kertoo.

Alus on saapunut neljän ja puolen tunnin matkan jälkeen Uumajan satamaan. Svenskaharjoitukset pääsevät alkamaan.