fbpx
Teema

Mainettaan parempi Teneriffa on urheilijan unelmakohde

Loma – mikä ihana tekosyy urheilla joka päivä. Kanariansaariin kuuluva Teneriffa tunnetaan rantalomakohteena, mutta saarella on jo useamman vuoden ajan ollut sangen urheilullinen sivupersoona.

Korkeuserot, lempeä ilmasto ja hyvät palvelut tekevät saaresta erinomaisen kohteen varsinkin juoksijoille, pyöräilijöille, triathlonisteille ja uimareille. Oikeastaan kenelle tahansa, jolle lomaksi ei riitä pelkkä rannalla makoilu. Harrastettavien lajien kirjo on loputon.

Ikuisen kevään saareksi kutsuttu Teneriffa hellii kaikkia ulkoliikkujia monipuolisella reitistöllään. Siirtyminen treenipaikasta toiseen pinta-alaltaan pienen saaren eri osien välillä ei vaadi kohtuuttomasti aikaa. Viikon aikana ehtii kokea monta eri reittiä.

Saarelta löytyy yhteensä noin tuhannen kilometrin verran vaelluspolkuja, jotka sopivat myös juoksemiseen. Reitteihin pääsee helpoiten käsiksi Google-hauilla tai selaamalla käyttäjien tallentamia reittejä urheilijoille suunnatuissa verkkoyhteisöissä.

Esimerkiksi sykemittarivalmistaja Suunnon verkkoyhteisö Movescountista löytyy Teneriffa-haulla useita kymmeniä lenkkipolkuja.

Reittien pituus vaihtelee muutamista kilometreistä useisiin kymmeniin kilometreihin, joten maata riittää kulutettavaksi kaiken tasoisille urheilijoille.

Kilpailuhenkisille tarjolla on esimerkiksi Tenerife Blue Trail, kesäkuinen juoksukisa, jossa tarjolla on kolme matkaa: maraton, koko saaren etelä-pohjoissuunnassa läpäisevä ultramaraton ja 66 kilometrin polkujuoksukisa. Reitit kulkevat vaihtelevassa luonnossa ja vuoristossa.

Asfaltoitua baanaa riittää jokaisen pyöräilijän ja maantiejuoksijan tarpeisiin, mutta Teneriffalla kannattaa ottaa kaikki irti saaren uskomattomasta ja monipuolisesta luonnosta.

Vuoristoisessa maisemassa vertikaaliset nousumetrit kertyvät helposti, eikä suorituksen aikaa tule tarkkailtua kuten koti-Suomen pienillä nyppylöillä.

Saaren pohjoisosan vihreät metsät kätkevät sisäänsä kymmeniä vaellusreittejä ja vulkaaninen maaperä tarjoaa okranvärisen etenemisalustan. Useiden reittien varrella tahtia lyövät rantakallioihin iskeytyvät aallot.

Espanjan korkein vuori Teide ja sitä ympäröivä kansallispuisto on saaren tunnetuin vaelluskohde. Myös Tenon ja Anagan luonnonpuistot ovat suosittuja ja hyvin merkittyjä vaelluspaikkoja, jotka sopivat juoksijoillekin.

Maastopyöräilijälle Teneriffa tarjoaa noin 200 kilometrin verran metsäreittejä, joista suurin osa löytyy saaren korkeimmista osista Coronan metsistä. Reittien pituudet vaihtelevat helpoista, noin kuuden kilometrin pätkistä noin 50 kilometrin reitteihin.

Maukkaimmat pyöräilijöille sallitut reitit löytyvät saaren pohjoisosassa sijaitsevasta Anagasta ja sitä ympäröivästä vuoristoisesta metsästä.

La Lagunan kaupungin lähellä sijaitsevassa Esperanzan metsässä on leveitä ja helppoja polkuja, jotka sopivat varsinkin aloittelijoille.

Teneriffan pohjois- ja eteläosat eroavat toisistaan paljon, mutta molemmissa päissä saarta voi surffata jokaisena vuodenaikana.

Pohjoisessa on paitsi vihreää metsää, myös mustahiekkaisia pieniä rantoja, joiden aallot mahdollistavat surffauksen. Kokeneimpien surffareiden paikka on saaren pohjoisosan rantojen aalloilla, mutta aloittelija pärjää etelän pienemmillä aalloilla.

Aaltojen kuljetettavaksi pääsee myös bodyboard-laudoilla, joiden päällä makoillaan, eikä seisota, kuten surffilaudalla. Saaren lukuisista surffi -ja vesiurheilukouluista voi vuokrata molempia lautoja.

Pohjoisen surffirannoista tunnetuimpia ovat pääkaupunki Santa Cruzin alueelta löytyvä Almáciga ja La Lagunan kaupungin läheisyydessä sijaitseva Punta Del Hidalgon ranta.

Eteläosassa surffarit viihtyvät Puerto de la Cruzin lähellä Martináezissa ja Los Realejoksen lähellä El Socorron rannalla.

Saaren rantojen alkuperäinen hiekka on vulkaanisen maaperän takia mustaa. Etelän aurinkorantojen keltainen hiekka on tuotu saarelle turisteja varten Saharasta.

Menot