Teema Hämeeenlinna

Maistuisiko mehujää kesän trendidrinkistä tai kermainen jäätelö, joka maistuu limepiirakalta? – Itse tehdyissä jäätelöissä sinä päätät maut

Mitä kesän juhliin jälkiruoaksi tai omaksi iloksi pakkaseen? Kermaista vai raikasta? Makeaa vai kirpeää? Sinä päätät jäätelöherkun laadun. Jos sinulla on pakastin ja aikaa odottaa yön yli, tee jäätelöä. Itse tehty jäätelö voi olla melkein mitä vain, mutta kokosimme tähän juttuun neljä maukasta vaihtoehtoa mielikuvitustasi kutkuttamaan. Kokeile Aperol Spritz -mehujäätä, hunajamelonisorbettia, limettipiirakkajäätelöä tai valmiista vaniljajäätelöstä ja marengista helposti kasattua sitruunajälkkäriä.

Jäätelöä söivät jo muinaiset kreikkalaiset. Vuosituhannet eivät ole innostusta jäiseen herkkuun latistaneet, päinvastoin. Ennen sähköllä käyvien pakastimien tai jäätelökoneiden syntyä jäätelöä tehtiin – jäästä. Jäätä tuotiin pohjoiselta pallonpuoliskolta laivoilla ja säilöttiin heinien joukossa kellarissa. Sitä voisi kutsua jäätelönhimoksi.

Nyt jäätä ei tarvitse enää hakea arktisen alueen laitamilta, lähikaupassa käynti riittää.

Jäätelö on kansainvälinen herkku.  Sitä on paikallisia versioita niin Italiassa (gelato) kuin Intiassakin (kulfi). Jäätelöt eroavat eniten raaka-aineiltaan ja tekotavoiltaan. Kaikkia jäätelöitä yhdistää korkea sokeripitoisuus, joissakin on mukana maitoa tai kermaa.

Laadukkaan jäätelöpohjan lisäksi tärkeää on myös se, millä ja miten seoksen maustaa. Ja sen taidon voi huomata Italian pienissä gelatokahviloissa, joissa gelataiot ovat loihtineet mitä ihanimpia makuja.

 

 

Limettipiirakka-jäätelö

2 litran vuokaa, vajaina

 

5 dl kuohukermaa

1 prk kondensoitua maitoa

1 dl limen mehua

1–2 limen kuori raastettuna

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

noin 10–15 digestive-keksiä

 

Vaahdota kerma. Kaada kondensoitu maito kerman sekaan samalla hiljaa vatkaten. Lisää ripaus suolaa ja vaniljasokeri.

Purista limettien mehu ja raasta kuori, ja lisää varovasti sekoittaen seoksen joukkoon.

Murusta puolet kekseistä vuokien pohjalle ja kaada jäätelömassa päälle. Murusta loput keksit jäätelön pinnalle.

Laita vuoat pakkaseen. Pakasta yön yli. Älä sekoita välissä.

 

 

Aperol Spriz -mehujäät

6 mehujääpuikkoa

 

3 osaa proseccoa

2 osaa Aperolia

1 dl soodavettä tai limonadia

0,5 osaa vastapuristettua appelsiinimehua

3 tl glukoosisiirappia

 

Mittaa kaikki ainekset glukoosisiirappia lukuun ottamatta kannuun ja sekoita.

Sekoita erillisessä pienessä astiassa glukoosisiirappi tilkkaan Aperol-seosta ja lisää seoksen joukkoon. Sekoita vielä kerran.

Jaa jäätelömuotteihin ja annan pakastua vähintään 6 tuntia.

Tarjoile lasista ja nauti heti!

 

 

 

Hunajamelonisorbetti

noin 4 annosta

 

Sokerisiirappi

2 dl vettä

1 dl sokeria

 

Sorbertti

1 l hunajamelonia pilkottuna paloiksi (1 iso hunajameloni)

1,5 dl sokerisiirappia

1 dl glukoosisiirappia

4 rkl sitruunamehua

 

2 valkuaista

0,5 dl sokeria

 

Valmista ensin sokerisiirappi. Laita vesi ja sokeri kattilaan, kiehauta kevyesti ja anna poreilla muutaman minuutin ajan. Jäähdytä.

Kuori ja pilko hunajameloni ja soseuta yhdessä sokerisiirapin ja glukoosisiirapin kanssa. Lisää sitruunamehu ja sekoita.

Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti nostellen meloniseoksen joukkoon. Pakasta yön yli. Sekoita sorbettia voimakkaasti haarukalla pariin kertaan ensimmäisten tuntien aikana. Anna sorbetin lämmetä ennen tarjoilua huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.

 

 

Pappilan hätävara muuntuu sitrusherkuksi

Jos jäätelön tekeminen alusta asti itse tuntuu liian vaivalloiselta, kannattaa turvautua tähän klassisen “pappilan hätävaran” muunnelmaan, jossa marenki korvaa keksin, jäätelö kerman ja sitruuna puolukat.

Tässä jälkkärissä maistuu kirpeä sitruuna ja rapean sitkeä marenki, joka tuo annokseen tekstuuria ja purutuntumaa. Yhdistettynä täyteläiseen vaniljajäätelöön kokonaisuus ei jätä toivomisen varaa. Se onkin täydellinen lopetus kesäiselle aterialle.

Kirpeänmakeaa lemon curd -tahnaa löydät lasipurkissa ruokakaupan hillo-osastolta.

Ohjeesta syntyy 2 annosta.

 

2 isoa palloa hyvää vaniljajäätelöä

noin 6 pientä marenkia

noin 2–4 rkl valmista lemon curd -tahnaa

 

Ota jäätelö huoneenlämpöön. Murenna marenkia varovasti suupaloiksi ja sekoita lusikalla hieman pehmenneen vaniljajäätelön joukkoon. Lusikoi lasin pohjalle lemon curd -tahnaa ja marenkimuruja.

Muotoile jäätelöstä pallo ja nosta lasiin. Viimeistele lemon curdilla ja marengilla. Nauti heti!

 

 

Vinkit

Kotitekoinen jäätelö

Muista nämä kolme vinkkiä parempaan kotitekoiseen jäätelöön:

  1. Käytä tarpeeksi sokeria. Jäätelömassan on oltava makeampaa kuin vastaavan sulana nautittavan seoksen, koska jää turruttaa makunystyrät.
  2. Glukoosisiirapin avulla saat pehmeämmän koostumuksen. Se on vähemmän makeaa kuin tavallinen sokeri ja se estää suurten jääkiteiden muodostumista jäädytetyissä jälkiruoissa.
  3. Valkuaisvaahdolla saat sorbetin koostumuksen ihanan kuohkeaksi.