Teema

Marjojakaan ei kannata pakastaa loputtomiin – Näin vältät pakastajan yleisimmät virheet

Elintarvikkeiden pakastaminen on hyvä keino vähentää hävikkiä ja säilöä kesän makuja talteen.

Miksi?

Elintarvikkeiden pilaantumista aiheuttavat erilaiset mikrobit. Pakastaminen on yksi tapa estää niiden lisääntyminen, koska mikrobit eivät pysty käyttämään jäätynyttä vettä lisääntyäkseen.

Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Tämän vuoksi pakastuslämpötilan täytyy olla tarpeeksi alhainen ja pakastettavien tuotteiden jäähdytettyjä, jotta jäätyminen tapahtuu nopeasti.

Oikein pakastettujen ruoka-aineiden maku, väri, rakenne sekä vitamiinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita tuotteita, sillä mikään tuote ei parane pakastimessa. Pakastettaessa ei tarvita säilöntäaineita.

Miten?

Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18 asteessa ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa.

Pakastuslämpötilan täytyy olla tarpeeksi alhainen ja pakastettavien tuotteiden jäähdytettyjä, jotta jäätyminen tapahtuu nopeasti. Useimpien elintarvikkeita pilaavien mikrobien kasvu lakkaa 0–4 asteessa. Vain jotkut homeet ja hiivat pysyvät elossa vielä -10 asteessa.

Sulatusvaiheessa mikrobit pystyvät jälleen kasvamaan ja lisääntymään. Siksi myös nopea sulatus ja elintarvikkeiden välitön käyttö on tärkeää.

Osan elintarvikkeista voi pakastaa sellaisenaan, mutta osa vaatii esivalmisteluja.

Esimerkiksi sienet kannattaa ennen pakastusta kuumentaa pannulla, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Raa’at sienet tulevat helposti puiseviksi ja vievät paljon tilaa. Sienet kannattaa myös jäähdyttää pakastettaviksi mahdollisimman nopeasti, jotta hitaan pakastumisen jääkiteet eivät riko sienen soluja.

Laatu säilyy hyvänä, kun jokaiselle pakastettavalle tuotteelle etsii parhaan mahdollisen pakkauksen. Hyvä pakastuspakkaus on puhdas sekä vesi-, aromi- ja ilmatiivis. Kun pakkaus on ohut, tuote jäätyy ja sulaa mahdollisimman nopeasti.

 

Mitä?

Melkein kaikkea voi pakastaa, mutta pakastaa ei kannata loputtomiin. Hyvä periaate on, että edellisen satokauden tuotteet käytetään loppuun ennen seuraavaa satokautta.

Pakasteen säilyvyysaikaan vaikuttaa eniten ruoka-aineen rasvapitoisuus. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen, mutta rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on melko lyhyt.

Pakastettu ruoka ei sinänsä pilaannu, mutta sen laatu heikkenee ajan kuluessa. Pakasteen maku ja koostumus ovat parhaimmillaan, kun se nautitaan suositusjana sisällä.

Kannattaa luottaa omiin aisteihin. Jos pakastettu elintarvike näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä, sitä voi useimmiten huoletta syödä. Varsinkin oudolta haisevaa ja maistuvaa lihaa kannattaa välttää, koska vaarana on ruokamyrkytys.

Erityisesti pakkaseen sopivat marjat, sienet ja kasvikset, joista koko satoa ei ehdi käyttää saman tien tuoreena. Myös yrttejä kannattaa pakastaa, koska ne nuutuvat ostamisen jälkeen nopeasti.

Melkein kaikki kasvikset sopivat pakkaseen. Poikkeuksen tekevät kurkku, salaatti ja retiisi niiden runsaan vesipitoisuuden ja rapeuden takia. Myöskään valkosipuli ei sovi pakkaseen. Useimmat kasvikset kannattaa ryöpätä ennen pakastusta, jotta niiden maku säilyy.

Myös lähes kaikkia sieniä voi pakastaa. Erityisesti miedot sienet kuten haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, valmuskat ja tatit sopivat hyvin pakastettaviksi.

Lähteet: Etelä-Hämeen Marttojen kotitalouden asiantuntija Nina Mäkelä, Ruokatieto

Vältä pakastajan virheet

Pakasteiden sulattamisessa pitää olla erityisen tarkka. Pakaste kannattaa sulattaa jääkaapissa tai kylmävesihauteessa, jotta bakteerit eivät villiinny. Myös mikroaaltouunin sulatusteho käy.

Tuotteita ei kannata pakata liian tiiviisti niin, että pakastuspakkaus menee rikki. Kaikki muovit eivät sovellu pakastamiseen. Tarkista, kestääkö astia pakastamista.

Jos pakastat pussissa, purista ilma pois, äläkä jätä isoa pakasterasiaa liian vajaaksi. Ilma sisältää kosteutta, joka muuttuu pakastimessa jäähileeksi. Se esimerkiksi heikentää marjojen makua.

Tuotteita ei saa pakastaa liian kuumana tai liian isoissa erissä, jotta jäätyminen ei hidastu liikaa.

Pakkaseen ei kannata laittaa kerralla liian paljon tavaraa. Muuten sen lämpötila laskee ja jo pakastimessa olevat pakasteet saattavat jopa sulaa. Tarkista, paljonko pakastimesi pystyy kerralla jäädyttämään.

Lähteet: Martat, Ruokavirasto

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic