Teema

Marketista saa arkimuotia pienellä vaivalla ja kohtuuhintaan

Tehtävänanto on simppeli: etsi marketin valikoimasta vaatteita, joita voisit kuvitella käyttäväsi.

Rovaniemeläinen sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelija Jenna Marttila, 26, tarttuu haasteeseen empimättä. Kaupungin tavarataloista shoppailupaikaksi valikoituu K-Citymarket, jonka vaatevalikoimasta Marttilalla ei ole entuudestaan käsitystä.

Kaveri on kyllä varoitellut, että ”siellä on kaikkein tylsimmät vaatteet”, mutta Marttila suhtautuu tarjontaan avoimin mielin. Tavallisesti hän ei osta vaatteita marketista vaan kirpputoreilta ja keskustan ketjuliikkeistä. Tosin nykyään vaateostoksia tulee tehdyksi vain harvoin.

 

Marketin naistenvaateosastolla tekstiileistä kiinnostuneen naisen huomio kiinnittyy ensimmäisenä materiaaleihin.

– Nämä kankaat tuntuvat äkkiseltään paksummilta ja laadukkaammilta kuin halpaketjujen vaatteissa, Marttila tuumaa.

Myös napit näyttävät olevan kunnolla kiinni, mutta ompeleiden laadussa on hieman toivomisen varaa. Törröttäviä langanpäitä tuskin löytyisi esimerkiksi kotimaisten laatumerkkien tuotteista.

Mutta entäpä värit ja mallit – löytyykö jotakin kiinnostavaa? Marttila poimii rekiltä punaisen, täyspitkän hellemekon.

– Tätä voisi kokeilla.

Viereisiltä tangoilta mukaan sovitukseen lähtevät musta-valkoinen juhlava mekko ja kirkkaanpunainen puolipitkä takki. Myös mustat väljät housut ja raidallinen trikoopaita miellyttävät silmää. Lisäksi Marttila haluaa kokeilla persikanväristä paitapuseroa, vaikka toteaa, ettei ”tämä ole yhtään minun värini”.

 

Sovituskopissa käy ilmi, että suurin osa valituista vaatteista tuntuu ja näyttää hyvältä myös päällä. Monien muotiketjujen vaatteisiin verrattuna markettivaatteiden mitoitukset vaikuttavat realistisemmilta: keskikokoinen nainen pujahtaa helposti M-kokoisiin vaatteisiin.

Marttila sovittaa valitsemiaan asuja ja toteaa, että voisi hyvinkin käyttää useimpia niistä.

– Täällä on yllättävän nuorekkaita vaatteita, hän sanoo.

Juttua tehtäessä alennusmyynnit eivät ole vielä alkaneet, mutta vaatteiden hinnat ovat silti kohtuullisia, vaikkakin korkeampia kuin halpavaateketjuissa. Ehkäpä hieman kalliimpi hinta kertoo hiukan paremmasta laadusta?

 

Kotimaisia vaatteita K-Citymarketin naistenvaateosastolla ei tule vastaan, mutta kenkäosastolta Marttila bongaa ilokseen suomalaisen Pomarin nahkakengät.

– Markettien hyvä puoli on se, että täältä voi löytää myös kotimaisia tuotteita, hän sanoo.

Toinen hyvä puoli on tietenkin se, että vaateostokset voi tehdä samalla reissulla ruokaostosten kanssa. Se lienee useimmille suomalaisille tärkein syy ostaa vaatteensa marketista. Aina parempi, jos myös valikoima miellyttää.

Marttilalle kierros marketin vaateosastolla on kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus.

– Onkohan minulla markettimaku?

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic