fbpx
Teema

Mausteet, hunaja ja sitruuna antavat potkua kuumille juomille – Kokeile näitä, jos haluat vaihtelua klassiselle glögille

Näistä kuumista juomista ei puutu makua: inkivääri, chili ja kaneli maustavat sesongin parhaat kupilliset. Tutustu juomien neljään kategoriaan ja löydä oma suosikkisi.
Iltojen pimetessä alkaa tehdä mieli glögiä. Tutun ja turvallisen sijaan voi kokeilla vaikka portviiniä ja karpalomehua. Kuva: Vilja Pursiainen

Siinä missä kahvi ja tee ovat monella päivittäin käytössä, muut kuumat juomat ovat vahvasti talvisesonkiin tai flunssakauteen painottuvia ja makumaailmaltaan enemmänkin perinteisiä.

Kuumien juomien reseptit harvoin yllättävät, vaan samat maut kiehtovat meitä vuodesta toiseen. Sesonki on sen verran lyhyt, että ehkä kaipaamme juomilta samaa kuin jouluaterialta: tuttua ja turvallista, edellisten vuosien muistojen uudelleen elämistä.

Glöginhimo iskee syksyn pimetessä, mutta yhtä varmasti ylijäämäglögit löytyvät ale-laarista pian uuden vuoden puolella. Silti syksyn ensimmäinen glögi maistuu aina yhtä ihanalta.

Kylmissä juomissa trendit ovat paljon vahvempia. Eri vuosia ja vuosikymmeniä leimaavat erilaiset trendijuomat, kuten viime vuosien Aperol Spritz, mutta kuumissa juomissa klassikot ovat pitäneet pintansa pitkään.

Toisaalta juomien ja erityisesti juotavan veden toivottu lämpötila on myös vahvasti kulttuurisidonnainen asia. Esimerkiksi Kiinassa lämpimän tai kuuman veden juomista pidetään terveellisempänä kuin kylmän veden juomista.

Taustalla on ajatus jin- ja jang -energiasta. Kuuma juoma on jiniä ja tasapainottaa kehon mahdollista liiallista jangia ja sen mukanaan tuomia sairauksia.

Lämpimän juoman maku tuntuu vahvemmalta kuin kylmän, sillä kylmä vaimentaa makukokemusta. Sen takia lämmin virvoitusjuoma voi maistua liian makealta, mutta sama juoma kylmänä maistuu virkistävältä. Monet kylmänä nautittavat juomat ovatkin vahvemmin maustettuja tai sokeroituja kuin lämpimät.

Kuumien juomien neljä klassista kategoriaa

Maustetut viinat, viinit ja siiderit

Skandinaviassa glögi on usein marjamehupohjaista ja maustettu punaviinillä tai esimerkiksi vodkalla. Etelä-Euroopassa punaviiniä kuumennetaan mausteiden kera. Ranskassa juodaan kuumaa, maustettua omenasiideriä ja Japanissa kuumaa sakea sichuanpippurilla ja kanelilla höystettynä.

Kaakaojuomat

Meksikosta lähtöisin oleva kaakao on valloittanut maailman ja löytänyt tiensä erityisesti lasten suosikkijuomaksi. Mayat joivat kaakaon kylmänä, chilin kera ja ilman sokeria. Juoman alkuperäinen nimi xocolatl tarkoitti kitkerää vettä. 1500-luvulla Euroopassa alettiin lisätä kaakaon mukaan sokeria ja nauttia juoma lämpimänä.

Erilaiset haudukkeet yrteistä, hedelmistä tai juurista

Marokkolainen minttutee, Etelä-Amerikasta kotoisin oleva mate ja Etelä-Afrikassa kasvava rooibos ovat kaikki haudukkeita. Teetä on oikeastaan vain Camelia simensis -kasvin lehdistä tehty juoma.

Totit ja grogit

Nämä juomat ovat klassisia erityisesti Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Joskin eri maissa samalla sanalla tarkoitetaan vähän eri juomia. Yksinkertaisimmillaan juoma sisältää alkoholia, kuumaa vettä ja sokeria. Mausteena voi olla myös sitruunaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tujaus viskiä vie kuuman sitruunajuoman kohti perinteistä totia. Kuva: Vilja Pursiainen

Tujaus viskiä vie kuuman sitruunajuoman kohti perinteistä totia. Kuva: Vilja Pursiainen

Juoman alkuperä on 1700-luvulta, kun merimiesten rommiannokset määrättiin laimennettavaksi vedellä. Sitruunalla torjuttiin keripukkia, sokerilla makeutettiin muuten melko tujakkaa makua.

Portviini-karpaloglögi

(yhdelle)

1 dl karpalomehua

1 dl portviiniä

kanelitanko

glögimausteita

viipale luomusitruunan kuorta

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lempeä portviini ja kotoisa karpalomehu sopivat mainiosti yhteen. Glögimausteet maustavat juoman. Kuva: Vilja Pursiainen

Lempeä portviini ja kotoisa karpalomehu sopivat mainiosti yhteen. Glögimausteet maustavat juoman. Kuva: Vilja Pursiainen

Kuumenna karpalomehu yhdessä kanelitangon, glögimausteiden ja sitruunankuoren kanssa. Anna maustua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää sitten portviini ja kuumenna vielä höyryäväksi.

Meksikolainen chilikaakao

(yhdelle)

2 dl maitoa

¼ tl kanelia

40 g tummaa suklaata (esim. 80-prosenttinen sopii mainiosti)

2 tl fariinisokeria

ripaus cayennepippuria

ripaus suolaa

Tämä kaakao on enemmänkin kuumaa suklaata kuin maitojuomaa. Se vie taatusti makeannälän ja lämmittää ihanasti esimerkiksi ulkoiluretkellä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Chili ja kaneli ovat kuuman suklaan makupareina. Kuva: Aleksi Poutanen

Chili ja kaneli ovat kuuman suklaan makupareina. Kuva: Aleksi Poutanen

Kuumenna maito kattilassa yhdessä kanelin kanssa. Lisää sitten suklaa ja sokeri ja vispaa samalla, jotta suklaa sekoittuu, eikä pala pohjaan. Mausta lopuksi ripauksella suolaa ja cayennepippuria.

Inkiväärinen flunssantappaja

(yhdelle)

3 dl kiehuvaa vettä

noin 3 cm:n kokoinen pala tuoretta inkivääriä

2–3 tl hunajaa

½ sitruunaa

sokeroituja kuivattuja inkiväärejä

(tujaus viskiä tai rommia)

Inkivääri, hunaja ja sitruuna ovat lyömätön yhdistelmä, kun kurkku tuntuu karhealta ja olo on vetämätön. Inkivääri polttelee kurkussa mukavasti, sitruunasta saat c-vitamiinia ja hunaja toimii antibakteerisena antioksidanttipommina.

Kuori inkivääri ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Kiehauta vettä ja kaada inkivääriviipaleiden päälle. Anna hautua noin viiden minuutin ajan ja lisää lopuksi sitruunamehu ja hunaja. Näin sitruunan ja hunajan vitamiinit pysyvät paremmin tallella kuin kiehuvaan veteen lisättäessä.

Lisää halutessasi vielä sokeroituja inkiväärinpaloja. Niillä saat lisää tujakkuuta juomaasi, ja voit syödä palat vielä lopuksi. Tujaus viskiä vie annoksen kohti perinteistä totimaista kokemusta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hunaja ja sitruuna maustavat tämän ihanan inkiväärisen juoman. Kuva: Vilja Pursiainen

Hunaja ja sitruuna maustavat tämän ihanan inkiväärisen juoman. Kuva: Vilja Pursiainen

Menot

Uusimmat