Teema

Mausteinen hilloke liharuokien kumppaniksi

Intialainen chutney on makeanmausteinen hilloke, joka sopii hyvin grilliruokien lisukkeeksi. Chutneyn maku on parhaimmillaan, kun se on saanut tekeytyä muutaman päivän. Valmista lisuke hyvissä ajoin.

Chutney on oivallinen kumppani myös syksyn pataruuille. Reseptin ainekset tuplaamalla saat satsin kesäkurpitsachutneytä varastoon. Viileässä säilytettynä chutney säilyy hyvänä monta kuukautta.

Chutneyhin voit hyödyntää myös kasvimaalla jättimäiseksi kasvaneet kesäkurpitsat, joiden kuori on paksu ja kitkerä. Kuori isot kesäkurpitsat ennen paloittelua.

Kesäkurpitsachutney
1 l

3 pientä kesäkurpitsaa
3 tomaattia
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl kurkumaa
½—1 tl chilirouhetta
¼ tl kanelia
1 rkl raastettua inkivääriä
1 dl omenaviinietikkaa
50 g keltaisia rusinoita
1 ½ dl sokeria
1 tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria

Huuhtele ja kuutioi kesäkurpitsat. Hienonna tomaatit ja sipulit. Kuumenna kattilassa oliiviöljy, lisää sipulit, juustokumina, sinapinsiemenet, kurkuma, chilirouhe, kaneli ja raastettu inkivääri.

Kuullota, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja hienonnettu tomaatti. Kääntele seosta hetki.

Lisää omenaviinietikka, rusinat, sokeri, suola ja mustapippuri. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta 1 ½–2 tuntia välillä sekoitellen, kunnes chutney muuttuu hillomaiseksi.

Purkita chutney kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin. Chutney säilyy viileässä muutaman kuukauden.

Elina Ylitervo