Teema

Mehulinko sopii kiireiselle

Satunnaiselle mehustajalle

Mikä: tavallinen kattila.

Kenelle: Harvakseltaan mehua tekevälle marjanpoimijalle, joka pakastaa marjasaaliin ja jolla on kotona rajalliset kylmäsäilytystilat.

Miten se toimii kylmänä: Survo marjat ja laita ne kattilaan veden ja vesitilkkaan sekoitetun viinihapon kanssa.

Sekoitussuhde on neljä litraa marjoja, kaksi litraa vettä ja pussi viinihappoa. Anna marjojen mehustua 1-2 vuorokautta ja siivilöi mehu pulloihin sideharson tai siivilän läpi.

Jos haluat kirkasta mehua, käytä sideharsoa. Jos tahdot kuituja mehuun, käytä siivilää.

Miten se toimii keittämällä: Laita kattilaan survottuja marjoja ja vettä 4-5 desiä per marjakilo ja anna kiehua 10-15 minuuttia. Siivilöi mehu samalla tavalla kuin viinihapolla valmistettu mehu. Kiehauta valmis mehu ja kuori vaahto pinnasta.

Huomioi: Mehunkeitossa voi käyttää pakastettuja marjoja. Pihlajanmarjoille pakastaminen tekee suorastaan hyvää, sillä se tuo marjoihin lisää makeutta. Jos lisäät mehuun sokeria, sopiva määrä on 3,4-5 desilitraa sokeria per mehulitra.

Roskat lehdet ja karat eivät haittaa, sillä mehu siivilöidään lopuksi. Pölyiset marjat pitää huuhdella.

Kiireiselle juuresmehun ystävälle

Mikä: mehulinko.

Kenelle: Kiireiselle, joka juo mehunsa heti valmistamisen jälkeen ja pitää juureksista.

Miten se toimii: Linko pyörii kymmeniä tuhansia kierroksia minuutissa. pilko mehun ainesosat viipaleiksi, pistä ne linkoon ja hurauta mehu valmiiksi. Linko on parhaimmillaan juures- ja hedelmämehujen valmistamisessa. Porkkanan makeus pääsee oikeuksiinsa, kun siitä lingotaan mehua. Sekoittamalla porkkanoita ja happamia omenia saa erittäin hyvää mehua. Myös punajuuri on erinomainen raaka-aine.

Huomioi: Lingossa mehuun joukkoon sekoittuu ilmaa, joka on myrkkyä c-vitamiinille. Siksi lingottu mehu kannattaa juoda heti. Mehulinko on voi olla kovaääninen. Aamiaismehun valmistaminen saattaa herättää muun perheen.

Aktiiviselle mehunkeittäjälle

Mikä: Mehuhöyrystin. Tunnetaan myös nimellä mehumaija.

Kenelle: Aktiiviselle mehunkeittäjälle, joka kerää paljon marjoja ja jolla on hyvät säilytystilat mehupulloille esimerkiksi kylmäkellarissa.

Miten se toimii: Laita marjat (mustikat, puolukat, viinimarjat, kaarnikat eli variksenmarjat jne.) höyrystimen yläosaan ja vettä alaosaan. Käännä levy päälle.

Kuuma mehu kertyy höyrystimen keskiosaan, josta se valutetaan letkua pitkin pulloon.

Jos lisäät marjoihin sokeria, kaada ensimmäinen pullo valmista mehua takaisin marjojen päälle, jotta sokeri sulaa kunnolla.

Jos pakastat mehun muovipulloissa, mehu pitää ensin letkuttaa kiehuvaa nestettä kestävään astiaan. Kun mehu on jäähtynyt, sen voi säilöä muovipulloihin ja laittaa pakastimeen.

Hiljaisuutta ja c-vitamiinia arvostavalle

Mikä: Mehupuristin.

Kenelle: Mehunystävälle, joka haluaa tehdä mehunsa hiljaa.

Miten se toimii: Ainekset syötetään puristimeen ja hitaasti pyörivä kaira puristaa niistä mehua. Prosessissa mehuun sekoittuu vähemmän ilmaa kuin mehulinkoa käytettäessä. Mehun c-vitamiinipitoisuus ei kärsi.

Huomioi: Puristimen ja lingon käytön sivutuotteena syntyy juures- tai hedelmämassaa. Se kannattaa hyödyntää leivonnassa ja ruuanlaitosta. Massasta saa juureslettuja ja -pihvejä ja sitä voi lisätä vaikka sämpylätaikinaan. Kun hankkii laitetta, kannattaa katsoa, että se mahtuu keittiössä työtason ja kaapin väliseen tilaan. Joidenkin mallien syöttöaukko on pieni ja raaka-aine pitää pilkkoa ensin pieneksi.

Laite pitää olla helppo putsata. Muuten se jää helposti käyttämättä.

Artikkelia varten on haastateltu Lapin marttojen toiminnanjohtajaa Eeva-Maija Laurilaa ja Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvosta.Mehulinko Philips HR 1832/50, ovh 72 euroa, Power. Mehupuristin Wilfa JuiceMaster SJCD 150A 169 euroa, Gigantti. Mehumaija Hackman.