Teema

Melo kahville idylliseen Mustasaareen

Helsingin saaristoon ja nähtävyyksiin voi tutustua mainiosti vaikkapa kajakin kyydistä. Kun suolavesi loiskuu huulille, aallot keinuttavat ja aurinko porottaa, saa samalla annoksen hyötyliikuntaa.

– Sehän tuo ihan eri perspektiivin. Meloessa pääsee lähelle veden pintaa ja näkee toisesta suunnasta koko luonnon ja kaupungin, toteaa Helsingin melojien puheenjohtaja Ville Teittinen.

Kajakkeja vuokraavat ja retkiä järjestävät esimerkiksi Itä-Helsingissä sijaitseva Vuosaaren melontakeskus sekä töölöläinen Helsingin melontakeskus. Osa ohjatuista retkistä on sellaisia, että niille voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta.

– Suosituin vaihtoehto on Helsinki by Kayak -retki. Siinä haemme ihmiset Kiasman edestä pikkubussilla, melomme kolmen tunnin lenkin ja pysähdymme saaressa, kertoo Vuosaaren melontakeskusta pyörittävän Natura Vivan toimitusjohtaja Ilkka Lariola.

Kokeneet harrastajat voivat vuokrata kajakin itse ja suunnitella reitin oman tasonsa mukaan. Helsingin melontakeskuksessa on huomattu, että lajista innostuneita on kesäisin liikkeellä runsaasti.

– Parhaina päivinä vuokraajia on ollut 180‑200, kertoo Helsingin kanoottiklubin toiminnanjohtaja Risto Fagerholm.

Yksi suosituista melontareiteistä on niin sanottu ”valtiomiesreitti”, joka kulkee Kesärannan, Mäntyniemen ja Tamminiemen maisemissa.

Jos tahtoo puolestaan vielä pidemmälle, voi tehdä noin kahdeksan kilometrin lenkin Mustasaareen ja piipahtaa siellä kahvilla.

– Se on oikea kesäidylli, saaristolaiskartano keskellä kaupunkia, Fagerholm vinkkaa.

Ammattilaiset muistuttavat, että melottaessa on syytä pysyä pois satama-alueilta, kuten Pihlajasaaren ja Lauttasaaren edustalta. Siellä liikennöivät Tallinnan-lautat.

Tärkeää on myös välttää veneväyliä, suunnitella reitti sään mukaan ja käyttää turvavarusteita, kuten kelluntaliiviä, pilliä ja vesitiivistä kännykkäpussia. 

Kaikki melontaan vaikuttavat seikat on hyvä selvittää jo vuokraamossa.

– Ja mielellään lähtee ryhmässä. Yleensä paras turva on melontakaveri, Teittinen muistuttaa.