Teema

Merellinen Helsingin saaristo kutsuu nauttimaan kesästä

Lähde rannalle löhöilemään, tutustu vanhan miinanraivaussaaren ravintolakulttuuriin tai pistä makkarat tulille Malkasaaressa. Ja kaikki tämä sijaitsee vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta.

Pihlajasaari: Huviloita ja hiekkaa

Kun vene lipuu Pihlajasaaren laituriin, tuntuu kuin olisi matkustanut kauaskin. Laiturin oikealla puolella levittäytyvä hiekkaranta ja värikkäät uimakopit luovat aurinkoloman tunnelmaa.

Mäntyjen reunustama polku kertoo kuitenkin, että nyt ollaan Suomessa – helsinkiläisten perinteisellä virkistyssaarella. Iltapäivän aurinko laskee horisonttiin, kun Kari ja Kirsti Kinnunen astelevat polkua pitkin kohti satamaa.

Lauttasaaressa asuvalla pariskunnalla on ollut tänään hyvä syy veneillä Pihlajasaareen.

– Hankimme pienen Fiskarin, ja tämä on sen neitsytmatka, Kari Kinnunen paljastaa.

Kaksikko kehuu rauhallista tunnelmaa ja fantastisia maisemia. Kun puitteet ovat näin hienot, saarella ei yleensä tarvitse keksiä erityistä ohjelmaa.

– Painumme kallionkoloon ja juomme kahvit, Kirsti Kinnunen kertoo.

Meriveden hiomilla kivillä istuskellen voi tähytä ulapalle tai tuijotella taivasta vasten piirtyviä kelomäntyjen oksia. Metsässä näkyy myös vanhoja huviloita, jotka muistuttavat saaren menneisyydestä porvariston kesäpaikkana. Yhdessä niistä, vuonna 1883 valmistuneessa Villa Hällebossa, toimii ravintola.

Vaikka Pihlajasaari on pyhitetty rentoutumiselle, siellä saattaa nähdä yhden henkilön työn touhussa. Hän on saaren isäntä Raimo Lehtinen.

Lehtinen pitää huolen siitä, että 25 hehtaarin ulkoilualueella kaikki toimii moitteettomasti.

– Jos on tyyni ja aurinkoinen päivä, kävijöitä voi olla 1000-2000, isäntä laskeskelee.

Miten perille? Hyppää vesibussiin Merisatamasta tai Ruoholahdesta.

Lonna: Kulinaristin paratiisi

Aamu alkaa leppoisasti, kun hörppää kahvit Kauppatorilla ja nousee laiturilta Lonnaan huristavalle lautalle. Viihtyisä pikkusaari tunnetaan trendikkäistä juhannusjuhlistaan ja joogatapahtumistaan, mutta sillä on myös kiinnostava historia.

– Täällä on harrastettu miinanraivausta, miinojen rakentamista ja niiden varastointia, kertoo ravintolapäällikkö Tanja Aromäki.

Menneisyydestä muistuttavat punatiiliset makasiinit, joiden hyllyillä on säilytetty räjähteitä. Nähtävyys on myös pieni dieselin tuoksuinen sivuhuone. Sieltä löytyy laitteita, joilla aikoinaan mitattiin laivojen magneettisuus ja poistettiin se, jotta alukset eivät reagoisi herätemiinoihin.

– Varsinkin insinöörimiehille tämä on aika ihmeellinen paikka, Aromäki vinkkaa.

Ruuan ystäville koettavaa tarjoavat saaren vohvelibaari ja ravintola, jonka listalla vilahtelee karitsatartarin, siianmädin ja sitrusmarinoidun parsan kaltaisia herkkuja. Viinihyllyllä painotus on pientuottajissa, luomussa ja biodynaamisissa viineissä.

– Suosittelemme lämpimästi varauksen tekoa, että ravintolaan pääsee haluamallaan ajalla, Aromäki neuvoo.

Rannan tuntumassa vieraita tervehtii saaren upouusi yleinen sauna. Portailla istuskelevat Kimmo ja Tuomo Raitio, joiden tehtävänä on huolehtia, että mittarin lukemat kohoavat tarpeeksi korkealle.

-Saunassa on nyt 80 astetta, Kimmo Raitio ilmoittaa.

Kun kaksikko saa lämmitysurakan päätökseen, kaikki on valmiina päivää varten. Löylyttelijät voivat istahtaa saunan parvelle, tähyillä merelle ja kuulostella sumutorvien ääniä.

Miten perille? Nouse vesibussin kyytiin Kauppatorilta.

Malkasaari: Rehtiä retkielämää

Jos tahdot päästä vieläkin kauemmas kaupungin vilskeestä, onnistuu se suuntaamalla sinne, minne yleiset venekyydit eivät vie – esimerkiksi Malkasaareen. Tämä konstailematon kohde on yksi Helsingin kaupungin ulkoilusaarista.

Rehevän mänty- ja koivumetsän keskellä tunnelma on kuin kesämökillä. Pihapiirissä seisoo vanha, autioitunut punainen tupa ja laiturin vieressä pieni puusta rakennettu sauna. Saaren vieraat voivat ottaa siellä hikeä pintaan, kunhan vain muistavat varmistaa löylyt hyvissä ajoin.

– Sauna pitää varata etukäteen ja noutaa avaimet Rastilan leirintäalueelta, kertoo kaupungin saaristopäällikkö Sanna Kalliopää.

Kolmen ja puolen hehtaarin kokoinen Malkasaari on etenkin yksityisveneilijöiden ja melojien suosiossa. Kajakilla sinne ovat saapuneet myös Anni Kemppainen ja Henna Penttilä.

– Suurin huoleni oli, että lippalakki lentää tuulen mukana, Penttilä kuvailee matkan kulkua ja nauraa.

Kemppaista ilahduttaa, että aivan läheltä Helsingin keskustaa löytyy paikkoja, joihin kuka tahansa saa tulla ulkoilemaan. Kahteen tasoon rakennetussa keittokatoksessa voi pistää makkarat tulille ja antaa merituulen kuivattaa matkalla kastuneet hiukset.

– Yksinkertaista elämää, Kemppainen tiivistää.

Retkiruokailun lisäksi Malkasaaressa saa ajan kulumaan tarkkailemalla luontoa tai vaikkapa pulahtamalla mereen. Innokkaimmat pystyttävät teltan ja nuuhkivat saaristoilmaa yön yli.

Miten perille? Matkusta metrolla Rastilaan ja vuokraa välineet. Jos et harrasta melontaa, kokeile soutuvenettä.
 

Anna Humalamäki

Uusimmat