fbpx
Teema

Merkkiuskollisuutta ja autokuumetta

Syysviikonlopun autonäyttelyissä Hämeenlinnassa kiersi taas mukavasti väkeä katselemassa ja koeajamassa uutuuksia ja vähän vanhempiakin malleja.

Ostopäätöstä ei ehkä tehdä yhden viikonlopun aikana, mutta lauantai- ja sunnuntainäyttelyitä pidetään hyvänä perinteisenä tapana tutustua autoihin.

Auto-Ilveksessä iittalalainen Rantalan perhe tutkisteli uutta Renault Kadjaria, jota he ovat miettineet seuraavaksi autokseen. Merkkikin menisi samalla vaihtoon.

– Autoa tarvitaan työssä, siksi siinä pitää olla hyvin maavaraa. Hinta- ja laatusuhteen tulee olla järkevä, huolto- ja polttoainekustannukset eivät saa olla liian korkeat, säilytystiloja pitää olla, ja ehkä vähän ulkonäkökin vaikuttaa, Stiina Sirkiä-Rantala kertoi mallin valinnan tärkeimmistä perusteista.

Sen kummempia lisävarusteita Rantalat eivät menopeliinsä kaipaa. Värinkään ei tarvitse olla metallinhohtoa, vaan mikä tahansa tyylikäs kelpaa, kunhan se ei herätä liikaa huomiota.

Autokeskuksessa hämeenlinnalaisia Assi ja Arto Lepistöä veti puoleensa juuri tietty auto. He kertoivat olevansa kiinnostuneita vaihtamaan kuudennen Bemarinsa seitsemänteen.

Edellisen, punaisen auton värin oli päättänyt Assi, nyt oli Arton vuoro.

– Minun valintani on valkoinen tai musta, hän paljasti.

Viikonloppunäyttelyitä Lepistöt pitävät hyvänä perinteenä, jota heidän mielestään kannattaa jatkaa.

Laakkosella hämeenlinnalainen Pertti Siivonen puntaroi, kumman Volkswagenin hän hankkisi seuraavaksi, Tiguanin vai Passatin. Kummastakin hän on löytänyt sopivia hyviä puolia.

– Passat minulla on ennestään, sinne mahtuu paljon tavaraa, kun lähtee vaikka Lapin-reissuun. Mutta itsellä alkaa olla ikää jo sen verran, että haluaisin istua vähän korkeammalla. Rouvalla taas on Polo, jolla minäkin ajan kaupungissa, hän kertoi.

Siivonen myöntää olevansa merkkiuskollinen; hänellä on ollut jo kymmenkunta Volkkaria.

– Ensi keväänä vaihto on taas ajankohtainen. Väriksi haluan sellaisen, joka on helppo pitää puhtaana. Hopeanharmaa olisi hyvä.

Hämeen Tehoauton näyttelystä lähti tyytyväinen pariskunta ajamaan kohti Urjalaa uudella helmiäisenvalkoisella autollaan. Saila ja Juhani Virtanen kävivät vaihtamassa itselleen jo 12. Mazdan. Merkkiuskollisuus alkoi siitä, kun Juhani oli itse saman merkin autoliikkeessä töissä.

– Luotettava, hyvät ajo-ominaisuudet, eikä tarvitse murehtia kestävyyttä. Vaimo tekee yötyötä, joten luotettavuus on tärkeää, mies perusteli valintaansa.

– Minulta ei kysytty nyt mitään, ei auton väriäkään, Saila nauroi.

Edellisellä mallillaan Virtaset ajoivat kolme vuotta, ja mittariin ehti kertyä lähes 50 000 kilometriä.

– Emme vaihda autoa muuten vain, vasta sitten kun tulee uusia malleja, he kertoivat.

LänsiAutossa hämeenlinnalainen Terttu Kurjenniemi tutustui uuteen B-sarjan Mersuun. Hän sanoo käyvänsä puolisonsa kanssa mielellään katselemassa uusia malleja, koska heillä on eläkeläisinä siihen aikaa.

Tertun mukaan perhe ei ole ollut merkkiuskollinen, mutta tietyt kriteerit auton pitää täyttää.

– Sen pitää olla manuaalivaihteinen, vähän kuluttava, hyvä ajettava, turvallinen ja sopivan hintainen. Uusi auto on siitä hyvä, että sillä voi ajaa kaksi vuotta huoletta takuun ollessa voimassa, hän tuumasi.

Kurjenniemien vaihtaessa autoa valinta menee kuulemma niin, että vaimo päättää värin ja sisustuksen, mies muut asiat.

Delta Autossa hämeenlinnalainen Erkki Kilpinen oli liikkeellä tosi mielellä mutta harkiten.

– Crossoveria katselen, sillä autollani pitää päästä myös pois asfaltilta. Koska ajamme paljon, kilometrien tulisi olla edulliset ja tavaratilojen isot. Mitään herkkuja emme vakiovarusteiden lisäksi tarvitse. Meillä minä päätän auton värin, ja muuta väliä sillä ei ole kuin että se on valkoinen, hän nauroi.

Vaunulassa Jussi Keskinen Hämeenlinnasta lähti katselemaan itselleen seuraavaa Fordia. Tällä hetkellä hänellä on vuoden 2013 Focus, jolla on ajettu 27 000 kilometriä, mutta mieltä kutittaa jo uudempi malli, joka olisi farmari.

– Olen ollut autooni tyytyväinen, sillä saa hienon kyydin, eikä siinä ole ollut mitään vikaa. Auton pitää olla hyvä ajettava, lämmin, näppärä kaikissa tilanteissa. Värilläkin on väliä. Jos vaan mahdollista, se saisi olla samanlainen kuin nykyiseni, joka on kameleonttivärinen ja vaihtaa valon mukaan sävyä. Sisustuksen pitäisi olla tumma, vaaleassa näkyy heti lika, hän pohti.

 

Menot