Teema

Mihin johtaja tarvitsee erilaisia peilejä?

Aalto EE:n toimitusjohtajan, professori Pekka Mattilan kirja Peilejä johtamiseen julkaistaan 17. huhtikuuta. Kirjassa Mattila korostaa johtajan kykyä itsereflektioon.

Mihin johtaja tarvitsee erilaisia peilejä?

– Voidakseen kasvaa ja kypsyä johtajana. Pieni joukko ihmisistä on täysin sopimattomia johtajiksi ja vastaavasti pieni joukko luontaisia johtajia. Suurin osa meistä on siinä keskellä. Tämä on se porukka, joka voi kehittyä paljon.

– Peileinä toimivat toiset ihmiset. On tärkeää, ettei ainoa peili ole oma lähipiiri. Heijastuspintaa on hyvä hakea myös kriittisiltä ääniltä, joille maailma näyttäytyy erilaisena ja jotka haastavat meitä.

Mitä peileistä kannattaa etsiä?

– Mahdollisimman vilpitöntä palautetta. Kun katsot peiliin itseksesi, yritä löytää toiminnastasi suuruuden ja pienuuden hetkiä ja ymmärtää niiden syyt. Kasvu lähtee siitä, että ymmärtää, miksi toimi siten kuin toimi ja mitä siitä seurasi.

– On tärkeää pakottaa itsensä myös kriittisten äänien luo, varsinkin jos haluat rakentaa muutosta. Näin vastarinta tulee käsiteltyä jo siinä vaiheessa.

Muutama viikko sitten Suomen Kuvalehti esitti voimakasta kritiikkiä omasta johtamistyylistäsi. Onko tällä julkisella kritiikillä vaikutusta johtamistapaasi?

– Kaikki kritiikki on arvokasta. Itse suhtaudun vakavammin peileihin, jotka tulevat lähempää. Yleensä ihmisen työtä ei ohjata ulkopuolisen median kautta.

– En ota nimettömiä palautteita samalla tavalla kuin niitä, jotka tulevat nimillä. Vuorovaikutuksessa annettu palaute on aina parempi kuin nimetön vihjailu.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic