Teema

Mikä aiheuttaa hiusten harmaantumisen?

Miksi hiukset harmaantuvat, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen?

– Hiukset harmaantuvat, kun väripigmentin tuotanto hiusjuuressa loppuu. Melanosyyttisolujen pigmenttituotanto lakkaa ikääntymisen seurauksena.

Missä iässä hiukset alkavat harmaantua?

– Harmaantuminen alkaa olla normaalia 40 vuoden korvilla, ja kun 50 vuotta tulee täyteen, harmaita hiuksia on jo kaikilla.

– Yksilöllinen vaihtelu on suurta. Joillakin on jo kolmekymppisenä harmaita hiuksia ja toisilla 60-vuotiailla vain vähän.

– Hiusten harmaantumisikä ja -nopeus ovat geneettisiä eli perimään liittyviä. Ulkoiset tekijät vaikuttavat vain erityisen harvoin.

– Joskus värilliset hiukset saattavat peittää valtaosan harmaista hiuksista. Hiusten elinikä on muutamia vuosia, ja jos hiukset uudistuvat kovin samanaikaisesti, harmaita hiuksia paljastuu todennäköisesti paljon enemmän kuin ennen. Tämä voi selittää vaikutelmaa yhtäkkisestä harmaantumisesta.

Onko stressillä tai elintavoilla mitään vaikutusta hiusten harmaantumiseen?

– Ruokavalion tai stressin vaikutuksesta hiusten harmaantumiseen ei ole mitään tutkimusnäyttöä. Mutta stressi voi sen sijaan aiheuttaa hiusten lähtöä, mikä taas voi paljastaa alta harmaita hiuksia.

– Ulkoisilla tekijöillä, kuten ruokavaliolla voidaan vaikuttaa muuhun näkyvän vanhenemisen vauhtiin, mutta kehoon on todennäköisesti ohjelmoitu toiminnallinen ikä niille kantasoluille, jotka tuottavat pigmenttiä. Niinpä hiusten harmaantumiseen ei pysty itse vaikuttamaan.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic