Teema

Mikä aurinkosuoja sopii ihotyypillesi?

Suihke, öljy, puikko, geeli vai voide? Tummeli ja porkkanaöljy ovat jääneet jo historiaan – nykyisin aurinkosuojatuotteissa on mistä valita.

Tärkeintä on, että valitsee ihotyypilleen sopivan suojakertoimen ja tuotteen, jota miellyttävä käyttää. Tarjolla on monenlaisia voidepohjia paksummista ohuempiin, sellaisiakin, joita voi käyttää märälle iholle.

– Aurinkovoide ei enää tahraa vaatteita, vaan tunne iholla on sama kuin kosteusvoidetta käytettäessä, kertoo farmaseutti Maarit Holtinkoski Oulun Yliopiston Apteekista.

Tyypillisin virhe on se, että tuotetta ei levitetä tarpeeksi.

Otetaanpa esimerkki. Nelihenkinen perhe on lähdössä aurinkolomalle. Olisi houkuttelevaa ottaa se pienin purkki, kätevää matkakokoa, joka ei vie paljon tilaa matkalaukussakaan.

– Taskukokoiset tuotteet on tarkoitettu kaupungilla liikkumiseen ja voiteen lisäämiseen. Ei sellainen riitä koko perheelle, Holtinkoski toteaa.

Jos koko perhe käyttää samaa suojatuotetta, on syytä ottaa se isoin tuubi ja valita suoja herkkäihoisimman mukaan.

Korkea suojakerroinkaan ei auta, jos aurinkovoidetta käytetään liian säästeliäästi.

– Jos ostaa tuotteen suojakertoimella 50, mutta levittää sitä äärimmäisen ohuesti, jää suoja todella matalaksi. Kannattaisi pikemminkin valita sellainen tuote, jossa on niin miellyttävä koostumus, että sitä haluaa levittää paksun kerroksen. Silloin matalammallakin suojakertoimella saa paremman suojan, kertoo kosmetologi Katariina Keskitalo.

Kuinka paljon aurinkotuotetta sitten pitäisi laittaa? Reilusti, neuvovat asiantuntijat. Sopiva määrä on vartalolle 30 millilitraa ja kasvoille 5 millilitraa eli noin teelusikallinen.

Suihkutettavissa tuotteissa, kuten kesän uutuudessa, aurinkovedessä, määrää on vaikeampi arvioida.

– Sopivan määrän saa suihkuttamalla sitä vartalolle kahteen kertaan, Keskitalo opastaa.

Vaikka suojakerroin olisi kuinka korkea, pelkkä aamulla rasvaaminen ei riitä, vaan suojatuotetta pitäisi muistaa lisätä kahden tunnin välein sekä aina uinnin tai hikoilun jälkeen.

– Suojatuotetta pitäisi käyttää, vaikka ei aurinkoa ottaisikaan, sillä aurinko kyllä ottaa, olitpa kaupungilla istumassa, takapihalla leikkaamassa nurmikkoa tai pelaamassa golfia. Vaikka ihotyyppi ei helposti palaisikaan, kannattaa voidetta käyttää auringon vaaroilta suojautumiseen, Holtinkoski muistuttaa.

Kasvoille suojaa voi sipaista lisää kätevästi vaikka puikkotuotteilla.

– Korvalehdet ja huulet voivat palaa pahasti, sillä ne jäävät usein suojaamatta. Kemiallinen suojatuote kannattaa levittää puoli tuntia ennen auringossa oleilua, sillä UV-filtterit eivät ala toimia heti.

Tuotteen valinnassa kannattaa ottaa huomioon ihotyyppi ja valita myös omat tuotteet kasvoille ja huulille. Aikuisille naisille on tarjolla myös kasvotuotteita, jossa on suojan lisäksi esimerkiksi auringon ihoa vanhentavaa vaikutusta vähentäviä, hoitavia ainesosia.

Apteekissa on havaittu, että osa asiakkaista välttelee isoja suojakertoimia paremman rusketuksen toivossa.

– Kunnon suojatuotetta käytettäessä voi toki kestää kauemmin ennen kuin saa rusketuksen, mutta sanoisin, että sitä käyttämällä lopputulos on pysyvämpi ja turvallisempi, Holtinkoski opastaa.

20 on matalin suojakerroin, jota Yliopiston Apteekista on saatavilla. Keskitalon mukaan hyvän suojan saa jo 30:n suojakertoimella.

– Jos on erittäin herkästi palava iho tai käytössä on lääkitys, joka herkistää palamiselle, niin ehdottomasti pitäisi valita suojakertoimeksi 50.

Valolle herkistäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi osa antibiooteista, kipugeelit ja aknetuotteet. Myös kuiva ja herkkä iho voi palaa helposti.

– Jos käyttää juuri ennen auringossa oleilua AHA-hedelmähappoja sisältäviä kuorintatuotteita, iho voi palaa herkemmin ilman suojatuotteita, Keskitalo kertoo.

Illalla auringossa oleilun jälkeen on aurinkosuoja tärkeä myös pestä iholta huolellisesti.

Halutessaan ihoa voi vielä kosteuttaa ja viilentää after sun -tuotteilla.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic