Teema

Mikä auttaisi kesämökin tunkkaiseen hajuun?

Kesämökillä voi haista talven jäljiltä tunkkaiselta. Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus ry:n toimitusjohtaja Mikko Juva sanoo, että muun muassa mummonmökin tai maakellarin hajuksi luonnehdittu haju on yleensä peräisin homeesta.


Miten kesämökin hajuongelmaa voisi ratkaista?

Kosteus pitäisi pitää vähäisenä. Tuuletuksen tehostaminen talvikaudella voi auttaa. Jos mökki on kokonaan kylmillään, sinne voi asentaa aurinkovoimalla toimivan tuulettimen. Ne ovat seinään asennettavia ja ne kierrättävät ilmaa, kun aurinko paistaa.

Jos mökissä on sähköt, sinne voi laittaa pienen irtolämmittimen. Lämpötilan ei tarvitse olla kymmentä tai viittätoista astetta, vaan riittää, että se on asteen–pari korkeampi kuin ulkona. Silloin se pitää kosteuden pois.


Auttaako otsonointi?

Auttaa, mutta apu vain tilapäinen. Voi olla, että yhden kesäloman ajan haju vähenee, mutta heti kun kosteus taas nousee, se alkaa uudestaan. Haittaa siitä ei pitäisi olla, muutoin kuin että nahkakalusteita se voi kovettaa.


Kuinka tehokas otsonointi on?

Yhdellä käsittelyllä pinnat ja osin huonekalutkin saadaan puhdistettua hajusta. Lisäksi kaikki pestävä pitäisi pestä. Otsonoinnin vaikutus on yleensä vain pintakerroksiin. Esimerkiksi paksut tekstiilit voivat olla hankalia puhdistaa hajusta.

Otsonointi tappaa elävän homeen, mutta sen kasvu alkaa uudestaan, jos kosteus nousee. Jos rakenteet ovat kunnossa eikä kosteus pääse nousemaan korkeaksi, otsonointi voi riittää ainakin hajun vähentämiseen.

Menot