Teema

Mikä merkitys kiloilla on parisuhteessa?

Miten tyytyväisyys omaan ja toisen kehoon vaikuttaa parisuhteeseen, seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa?

– Nykyään on monesti tehtävä aikamoinen työ, että kokee kehonsa kelpaavaksi. Tutkimusten mukaan vain 20 prosenttia naisista on tyytyväisiä kehoonsa. Tällä on yhteys myös seksielämään.

– Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi. Jos on tyytymätön ja ajattelee, että laihtuminen on tie onneen, pitää asialle tehdä jotakin.

– Toinen vaihtoehto on alkaa tykätä itsestään sellaisena kuin on. Kumppanikin tykkää, jos toinen ei koko ajan voivottele kilojaan. Tämä onnistuu vähitellen ja itselleen lempeästi puhuen. Etsi itsestäsi ensin joku pieni kohta, vaikka hymykuopat, josta pidät.

Mitä jos kumppanilta kuitenkin tulee kritiikkiä?

– Paino on yksityisasia, mutta toisaalta myös parisuhdeasia. Toiveissa ja todellisuudessa on usein suuri ristiriita. Suurin osa haluaa hoikan kumppanin, vaikka olisi itse ylipainoinen.

– Asian voi ottaa puheeksi, mutta hyvin hienovaraisesti. Voi esimerkiksi kysyä, miten toinen itse kokee kehonsa ja miten voisit mahdollisesti häntä auttaa. Voi ehdottaa vaikka yhteistä harrastusta. Jos kumppani ilmoittaa, että on tyytyväinen itseensä, sitten täytyy itse miettiä, kuinka paljon asia häiritsee ja miten siitä mennään eteenpäin.

– Jos kysymys loukkaa, älä heti suutu, vaan sano tarvitsevasi aikalisää. Kerro, että vaikka ymmärrät toisen tarkoittaneen hyvää, kysymys osuu herkkään kohtaan, jota täytyy mietiskellä. Sitten voi vaikka vastata, että nyt haluat ennen kaikkea oppia hyväksymään itsesi, mutta esimerkiksi yhteinen ulkoilu on siitä huolimatta hyvä ajatus.