Teema

Mikä on paras tapa selättää rappusten liukkaus?

Mikä on paras tapa selättää ulkorappusten liukkaus, Kanta-Hämeen kiinteistöalan työnjohtaja Juha Kortemaa?

– Riippuu ihan säästä ja siitä, mitä materiaalia raput ovat. Paras tapa on hakata jää rikki petkeleellä. Silloin rappusten pitää olla kiveä, jotta ne kestävät käsittelyä. Jos pakkanen on kova, petkelekään ei aina toimi. Silloin kannattaa ensin laittaa rappusten päälle jäänsulatusainetta ja odottaa, että se rei’ittää jään ja vasta sitten hakata jää irti petkeleellä.

Entäs sitten suolaaminen, tehoaako se hyvin jäähän?

– Suola on sinänsä huono, että se kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin. Myös jäänsulatusrakeet kulkeutuvat sisälle, mutta niiden väitetään haihtuvan ilmaan.

Miten vertailussa pärjäävät hiekka tai sepeli?

– Jos rappusten materiaali ei kestä petkeleen käyttöä, sepeli toimii.

Rappusissa käytetään monia eri materiaaleja puusta ja teräksestä kiveen. Mikä on paras materiaali vaihtelevien säiden kannalta?

– Paras materiaali on teräs, jossa on reiät ja karkea turvapinta. Kaunis se ei ole. Ulkonäöllisesti jokin kivipinta, joka kestää työstämistä.

Kuka on vastuussa, jos taloyhtiön portaissa joku kaatuu ja loukkaa itsensä?

– Taloyhtiö, mutta usein sopimukset huoltoyhtiöiden kanssa ovat sellaisia, että vastuu yritetään sysätä kiinteistöhuollolle. Jos kiinteistöhuolto ei ole tehnyt hiekoitustöitä sovitun mukaisesti, heillä on vastuu, mutta jos taas kaikki on tehty kuten on sovittu, taloyhtiö on korvausvelvollinen.

Päivän lehti

7.4.2020