Teema

Mikä on tehokkain tapa hävittää lehtokotilot?

Päivi Korpivaara taisteli kotipihallaan lehtokotiloita vastaan ja kirjoitti kirjan lehtokotiloiden hävittämisestä. Mikä on tehokkain tapa hävittää lehtokotilot kotipihalta?

– Omalta pihalta eivät kotilot lopu, jos niitä tulee muualta koko ajan lisää. Tehokkainta on suojata oman pihan rajat niin, etteivät kotilot leviä naapureiden puolelta, sillä naapurisopua ei kannata lehtokotiloiden vuoksi rikkoa. Esimerkiksi minä siivosin yhteisen orapihlaja-aidan alustan ja laitoin sinne mäntykuoriketta. Näin varmistuin siitä, etteivät lehtokotilot tule sitä kautta meidän pihaan. Yhdellä puolella on kuusiaita. Se rajaa myös hyvin.

Mikä on paras aika lehtokotiloiden vähentämiseen?

– Lehtokotilot kannattaa kerätä pois keväällä, sillä jokaisesta sikiää muuten sata uutta. Keväällä heränneet kotilot ovat nälkäisiä, jolloin rautafosfaattirakeiden teho on paras. Kun rajat ovat kunnossa ja kerää keväällä kuukauden ajan tehostetusti kotiloita, niin loppukesällä selviää helpommalla. Kasvimaalta kotiloita voi karkottaa koivutervatisleellä, vielä tehokkaampi on koivutervahajustemaali. Se on tahmaista tököttiä, jonka voi sivellä istutuslavan reunaan.

Moni leikkaa nurmikkoa ahkerasti. Kannattaako se?

– Tärkeämpää olisi tuhota voikukat nurmikolta. Lehtokotilot viihtyvät ruusukkeisten kasvien alla. Nurmikkoa leikatessa kotilot ovat suojassa voikukkien alla.

Mikä on typerin neuvo liittyen lehtokotiloihin, joka ei pidä paikkaansa?

– Tuhkan sirottelu kotiloiden kulkuesteeksi. Tuhka-aidat eivät auta. Olutansat ovat etanoille, kotilo ei ole etana.