Teema

Mikä on uusi toiminnallinen näkötutkimus?

Näköä voi mitata erilaisilla laitteilla ja erilaisilla näkötesteillä. Suomessa on kehitetty Ocusweep-testausmenetelmä. Sen väitetään murtavan perinteisiä tapoja tutkia näköjä.

Miten syntyi toiminnallinen näkötutkimus, silmälääkäri ja lääketieteen tohtori Markku Leinonen?

– Työskentelin yli 20 vuotta Tyksin silmäklinikalla. Työssäni törmäsin jatkuvasti siihen, että potilaiden toimintakyky pitäisi selvittää mahdollisimman hyvin. Toiminnalliseen tutkimukseen ei ollut kuitenkaan tarjolla hyviä menetelmiä. Näkötaulu antaa vaihtelevia tuloksia. Se ei myöskään ennusta onnettomuusriskiä esimerkiksi liikenteessä tai kerro mitään siitä, onko työkyky uhattuna näön vuoksi. Näkökyky on paljon muutakin kuin tarkkuutta. Usein näkötutkimuksissa jääkin tutkimatta näön kirkkaus, laajuus ja nopeus, kun tutkitaan vain näön tarkkuutta.

Mikä sitten määrittää näön toimintakyvyn?

– Näön neljä aspektia eli tarkkuus, kirkkaus, laajuus ja nopeus. Näön toimintakykyä tutkimalla ja arvioimalla pystymme paremmin määrittelemään, miten ihminen pärjää esimerkiksi liikenteessä. Sillä voidaan paremmin myös havaita alkavia silmäsairauksia. Kun toiminnallinen näkökyky on selvitetty, voidaan potilaalle kertoa arkikielellä, mitä mittaustulokset tarkoittavat arkielämässä.

Miten tutkimus tapahtuu?

– Laite testaa näöntarkkuuden lisäksi kontrastinäköä, näkökenttää ja reaktioaikaa. Laitteita on tällä hetkellä 79 optikkoliikkeessä Suomessa. Tavoitteena on laajentaa käyttö kaikkiin Suomen optikkoliikkeisiin.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic