Teema

Mikä on varmin keino mokata parvekeviljelyssä?

Millaisia käytännön ohjeita antaisit aloittelevalle parvekeviljelijälle, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori?

– Ensin täytyy miettiä, millaiset olosuhteet parvekkeella on. Onko se lasitettu vai ei? Mihin ilmansuuntaan parveke avautuu? Miten valoisa se on? Tuuliselle parvekkeelle ei kannata hankkia arkoja kasveja. Jos kyseessä on aurinkoinen, etelään avautuva lasitettu parveke, olosuhteet ovat kasvihuonemaiset ja sikäli helpommat. Silloin täytyy muistaa riittävä kastelu ja parvekkeen tuuletus, ettei lämpötila nouse liian kuumaksi.

Mikä on varmin keino mokata parvekeviljelyssä?

– Yleisin moka on ostaa parvekkeelle pienessä ruukussa oleva yrtti tai amppeli ja sitten jättää se siihen kesälomareissun ajaksi. Liian pienessä ruukussa kasvi ehtii kuolla jo viikossa.

– Kannattaa hankkia hyvät ruukut ja mullat. Hyvä multa on sellaista, jossa on kestoravinteita ja kastelukiteitä tai aktiivihiiltä, joka pidättää kosteutta. Jos viljelee syötäviä kasveja, on mullan oltava myös puhdasta ja tähän tarkoitukseen sopivaa.

– Lasitetulle parvekkeelle parhaita ovat umpiruukut ja altakasteluruukut. Avoterassilla pitää varmistaa, että ruukkujen pohjassa on reikä, etteivät kasvin juuret huku sateilla. Ruukun alle kannattaa laittaa tarpeeksi iso alusvati. Pesuvati on kätevä. Jos aurinkoisella paikalla olevan kasvin kastelee hyvin ja laittaa pesuvadin täyteen vettä, kasvi pärjää viikonkin ilman altakasteluruukkuja.

Miten aikaisin keväällä kasvit voi viedä parvekkeelle?

– Kauden voi jo aloittaa narsisseilla ja huhtikuun lopussa orvokeilla, jotka kestävät pientä yöpakkasta. Etelä-Suomessa muut kasvit voi viedä lasitetulle parvekkeelle huhtikuun lopulla, pohjoisessa toukokuun lopussa. Kylminä öinä kasveja voi suojata esimerkiksi harsokankaalla. Myös hyvä kastelu auttaa, sillä vesi varastoi lämpöä. Hyötykasveista basilika, tomaatti ja chili kestävät kylmää huonosti. Niiden kanssa kannattaa odottaa kesäkuulle.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic