Teema

Mikä turvaistuin on varma ostos?

6 kysymystä lasten turvaistuimista

1. Mitä uusimmat testit kertovat lasten turvaistuinten tasosta?
Euroopan autoliitot ja kuluttajajärjestöt ovat testanneet satoja istuimia vuodesta 2003 lähtien. Uusimmassa testissä oli mukana 13 istuinta. Kolme niistä sai arvosanan ”heikko”, eikä niitä suositella käyttöön. Vastaavasti seitsemän istuinta arvioitiin ”hyviksi”.

2. Millaisia vikoja istuimissa ilmeni?
Nuna Rebl -istuimen metallikehys särkyi, ja istuin kellahti eteenpäin kolmevuotiasta lasta kuvaavan nuken kanssa. Recaro Optia irtosi Isofix-telakasta ja jatkoi matkaa nukkeineen auton pysähtyessä. Diono Radian 5 taas oli liian monimutkainen asentaa oikein.

Recaro optian testi:

3. Voiko testituloksiin luottaa?
Autoliiton Suomessa julkaisemat eurooppalaiset turvaistuintestit tehdään henkilöautojen Euro NCAP -testin kriteereillä. Törmäysnopeus on 64 kilometriä tunnissa eli kovempi kuin istuinten tyyppihyväksymiseen vaaditaan. Testi mittaa istuinten kokemaa rasitusta oikeissa kolareissa.

4. Ovatko nämä istuimet myynnissä Suomessa?
Recaron istuimia tuodaan maahan. Kaikkia testattuja istuimia saa tilatuksi ainakin nettimyymälöiden kautta. Istuimien mallinimet vaihtuvat tiuhaan. Rakenteeltaan samanlaisia istuimia saatetaan valmistaa eri tuotenimillä.

5. Mikä neuvoksi, kun turvaistuimen hankinta on ajankohtainen?
Testituloksia kannattaa vertailla huolella ja valita istuin, joka sijoittuu luokkiin ”erinomainen”, ”hyvä” tai ”tyydyttävä”. Turvaistuin kannattaa hankkia asiantuntevasta lastentarvikeliikkeestä, josta saa neuvontaa ja istuinta voi sovittaa lapsen kanssa sekä kokeilla sen asentamista omaan autoon.

6. Uskaltaako käytetyn istuimen ostaa nettikaupasta?
Vain silloin, kun teet tutunkauppaa ja voit olla varma istuimen käyttöhistoriasta. Kaikki istuimen mahdolliset vauriot eivät näy päälle, ja materiaalit voivat väsyä. Nettikaupassa et voi varmistua, sopiiko lapsesi istuimeen ja turvaistuin jalustoineen autoosi.

Lisätiedot: www.autoliitto.fi/turvaistuintesti

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic