fbpx
Teema

Mikä viherkasveissa aiheuttaa allergiaoireita?

Voimakkaasti tuoksuvat kasvit voivat aiheuttaa oireita tuoksuherkille, mutta kyse ei ole yleensä allergiasta, kertoo Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko.

Miten viherkasviallergia oireilee?

– Ihottumana, nuhana ja hengitysoireina. Riskiryhmässä ovat työssään kasveja käsittelevät henkilöt kuten kukkakauppiaat.

– Itse viherkasviallergia on melko harvinaista, ja jos perheessä on esimerkiksi eläinallergiaa, ei automaattisesti tarvitse välttää viherkasveja.

Mikä aiheuttaa allergiaoireita?

– Kasvien siitepöly sekä maitiaisnesteet, jotka lehtien pinnalle kuivuessaan voivat muuttua pölyksi sisäilmaan. Myös liiallinen kastelu lisää homekasvustoa mullan pinnalla ja voi aiheuttaa oireilua.

– Näkyvät homekasvustot kannattaa poistaa, ja siirto altakasteluruukkuun voi vähentää ongelmaa merkittävästi. Trendikkäät avonaiset lasiruukut eivät aiheuta allergianäkökulmasta katsottuna erityistä ongelmaa.

Onko viherkasvin sijainnilla väliä?

– Oireilevan kannattaa luopua kasvista kokonaan, sillä uudelleensijoittelu esimerkiksi lattiatasolle ei ole ratkaisu.

Mitkä viherkasvit voivat allergisoida?

– Yleisesti allergisoivia viherkasveja ovat viikunat, erityisesti limoviikuna, sekä jukkapalmut, tyräkit, traakkipuut ja viirivehka. Saniainen voi aiheuttaa oireita, mutta se on hyvin harvinaista. Pujo-allerginen voi saada oireita asteri- ja sikurikasveista kuten esimerkiksi krysanteemista ja gerberasta.

Menot