Teema

Mikrofoni käteen ja lavalle loistamaan!

Vanhan ajan tunnelmaa meren äärellä

Yksi pääkaupungin tyylikkäimmistä karaokeravintoloista löytyy trendikkäiden ruokapaikkojen kupeesta Kanavarannalta. Punatiilistä makasiinia somistavat rouheat puuparrut, ruukkukasvit ja sohvat – aivan kuin olisi istumassa iltaa vähän varakkaamman kaverin kotona.

Kyseessä on Wallis Karaoke Bar, jonka lavaa pitää parhaillaan hallussaan Minoru Huttunen. Vauhdikas tulkinta Green Dayn Basket Case -hitistä kajahtelee tiiliseinissä komeasti. Sitten on Heidi Saarisen vuoro näyttää, miten sävelet sujahtavat kohdilleen jenkkirockin klassikossa Wheel in the sky.

– Tämä on ihan paras paikka, Huttunen toteaa istahdettuaan huilaamaan.

Saarinen on samaa mieltä, ja syy on selvä: mahtavat maisemat. Baari ei sijaitse ankeassa katumiljöössä, vaan etuoven lasin läpi voi ihailla laineiden liplatusta.

Intohimoisesti karaokea harrastava pariskunta käy laulamassa säännöllisesti. Parasta lajissa on tietysti se, että saa loistaa hetken illan tähtenä parrasvaloissa.

Jos tuuri käy, Walliksessa saattaa päästä esiintymään arvovaltaisillekin kuulijoille. Ilta-Sanomat raportoi elokuussa, että paikalla oli piipahtanut itse ravintolan taustavoimiin kuuluva formulatähti Kimi Räikkönen.

Rehtiä ja rosoista menoa Kallion sydämessä

Kun ovesta astuessa korviin kantautuu Meiju Suvaksen
Pure mua -kappale ja sen esittäjäksi paljastuu karvalakkiin sonnustautunut herrasmies, yksi asia on varma: nyt ollaan konstailemattoman laulukulttuurin lähteillä.

Tarkemmin sanottuna paikan nimi on Tenkka. Kyseessä on Kallion legendaarisin karaokebaari, jossa tunnelma on arkenakin hilpeä ja mikrofoni kädessä heiluu toinen toistaan persoonallisempia artisteja.

Pelkästään huumoriveikkojen suosiossa Tenkka ei silti ole. Laulajakonkarit Yrjö Eronen ja Simo O. Virta ovat saapuneet paikalle tositarkoituksella, nimittäin vetämään niin hyvän show’n kuin taitavat.

– Laulan kuorossa, joten täällä voi harjoitella esiintymistä, Eronen kertoo.

Virran mielestä hienoimpia hetkiä lajissa ovat ne, kun joku kuulija innostuu esityksestä niin, että tanssijalka alkaa vipattaa.

– Minusta se on kiva, jos vähänkin saa porukkaa mukaan.

Viikonloppuisin meno Tenkassa voi olla vauhdikasta. Parhaimmillaan se on viihdyttävää, pahimmillaan ärsyttävää, Virta kuvailee. Käyttökelpoiseksi onkin osoittautunut neuvo, jonka hän sai uransa alkuaikoina: joka laulajalle on syytä antaa aplodit.

– Joko siksi että esitys oli hieno, tai sen takia, että onneksi se loppui.

Tähtitulkitsijan kriteerit täyttävä estradi

Hämyisen kellarihuoneiston pöydillä palavat tuikut. Paksuin samettiverhoin koristellulla esiintymislavalla Marianne Kuusakoski revittelee ammattilaisen elkein Whitesnaken Here I go again -klassikkoa. Onkohan kyseessä tavallista taitavampien laulajien vakiopaikka? Epäilemättä.

– Juuri tämän jengin ansiosta omakin tasoni on noussut, Kuusakoski kertoo esityksensä jälkeen.

Vanhan kirkkopuiston kulmilla sijaitseva Singer’s on uusi tulokas Helsingin karaokevalikoimassa. Kunnianhimoisesta otteesta kertoo, että ravintolassa on pidetty alan kilpailuita ja se toimi hiljattain karaoken MM-kisojen virallisena jatkopaikkana.

Mutta mitkä oikeastaan ovat vaativan laulajan kriteerit mieluisalle esiintymispaikalle? Hyvät laitteet ja taitava juontaja, joka osaa käyttää niitä.

– Säätöjen pitää olla kohdillaan, Kuusakoski perustelee.

Hän vinkkaa, että Singer’siin on mukava tulla kuuntelemaan esityksiä, vaikka ei itse aikoisikaan nousta lavalle. Sitäkään ei pidä pelätä, jos omat taidot ovat enemmän suihkussa lauleskelijan luokkaa.

– Karaoke kuuluu kaikille, Kuusakoski rohkaisee.

Epävarman esiintyjän pelastus

Mikä avuksi, jos lauluintoa riittäisi, mutta lavalle ei uskaltaisi astua ollenkaan? Ei hätää. Silloin kannattaa ottaa suunnaksi Kaivopihan Karaokekellari.

Baarista löytyy kaksi harjoittelukoppia, joihin voi linnoittautua yksin tai kaverin kanssa: laittaa luurit päähän, valita suosikkikappaleensa ja pistellä täysin palkein menemään.

– Osa laulajista ei koskaan tule laulamaan päälavalle, vaan he käyvät vain ja ainoastaan näissä kopeissa, paljastaa ravintolan vuoropäällikkö Melinda Piili.

Toisessa huoneista lauleskelevat tällä kertaa Lauri Hynynen ja Oskari Almgren.

– Kuin Singstaria kuulokkeet päässä. Ja kun olemme täällä kopissa, niin muiden ei tarvitse kärsiä, Hynynen vitsailee.

Toistaiseksi kaverukset tyytyvät availemaan ääntä JVG:n kappaleilla. Jossakin vaiheessa olisi silti tarkoitus mennä esiintymään yleisölle – yksissä tuumin, totta kai.

– Kaveria ei jätetä, Almgren summaa.

Kaksikon mielestä Karaokekellari on oiva paikka hauskanpitoon. Baarista löytyy muun muassa kabinetti, jonne voi kokoontua lauleskelemaan yhdessä ystävien kanssa.

Entäpä harjoituskopit? Mistä tietää, milloin niiden uumenista on korkea aika poistua ihmisten ilmoille?

– Varmaan sitten, kun joku tulee koputtelemaan oveen, Hynynen tuumii.

Päivän lehti

12.7.2020