Teema

Miksi ihmisten unimaailmat ovat erilaisia?

Jotkut näkevät paljon unia ja muistavat ne viimeistä yksityiskohtaa myöten. Toisilla on herättyään tunne, että he tuskin ovat uneksineet yhtään mistään. Mistä tämä johtuu, unitutkija Markku Partinen?

– Lähes jokainen ihminen näkee unia nukkuessaan, mutta niiden muistamiseen vaikuttavat monet seikat. Yksi on heräämisen ajankohta. Jos ihminen herää kesken unen tai niin, että uni on päättynyt vain muutama minuutti sitten, hän muistaa sen. Jos taas viimeisestä unesta on kulunut 30 minuuttia tai tunti, sitä ei enää pysty palauttamaan mieleensä.

– Poikkeuksia voi aiheuttaa lääkitys. Esimerkiksi masennuslääkkeet vähentävät unien näkemistä, samoin erilaiset unilääkkeet.

Miksi jotkut näkevät mielenkiintoisempia unia kuin toiset?

– Unimaailmoissa tosiaan on eroja. Olen tutkinut asiaa väitöskirjatyössäni 1980-luvulla. Se, minkälaisia unia ihminen näkee, riippuu koulutuksesta, ammatista, iästä ja elämäntilanteesta.

– Kaikki eivät esimerkiksi näe värillisiä unia. He saattavat muistaa olleensa järven rannalla kalastamassa, mutta eivät osaa kertoa, minkävärisiä puut rannalla olivat. Värilliset unet ovat yleisempiä niillä, jotka harrastavat esimerkiksi kuvataiteita. Jos värit siis merkitsevät ihmiselle valveilla ollessa paljon, ne ovat tärkeitä myös unimaailmassa. Sama pätee muihinkin aisteihin.

Onko siis niin, että luovat ihmiset näkevät mielikuvituksellisia unia ja virkamiehet tylsiä?

– Periaatteessa kyllä. Ammattiryhmien välillä on eroja. Pääsääntöisesti voisi sanoa, että luovat ihmiset näkevät vivahteikkaampia unia.

Voiko omia uniaan kehittää kiinnostavammiksi?

– Voi tietysti, koska uni heijastaa päivän aikana tapahtuneita asioita. Jos lukee vaikkapa romaania, on hyvin todennäköistä, että kirjan sisältö heijastuu uneen. Samoin tapahtuu, kun kuuntelee musiikkia tai katselee televisiota.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic