fbpx
Teema

Miksi komeiden ja kauniiden liitto päätyy usein eroon? Näin erotat himon, ihastumisen ja kiintymisen

Toisen lähellä tulee kivan levoton olo, toinen on muuten vain ihan hirveän mukava. Mistä tietää, kumpaan olen oikeasti ihastunut?

– Se, että esittää koko kysymyksen, kertoo, ettet ole ihastunut kumpaankaan, evoluutiopsykologi Markus J. Rantala vastaa.

Ihastuneelle valinta on päivänselvä, sillä aidon ihastuksen vallassa ei näe toisessa mitään vikoja.

Ihastumisen hetkellä kättä lyövät sekä ihmisen alkukantainen biologia että tietoinen analysointi uuden suhteen hyödyistä ja haitoista.

Rakastuminen aiheuttaa aivoissa hormonimyräkän, jonka päätehtävänä on voittaa ihastumisen kohde puolelleen.

Rantalan mukaan juuri aivokemian muutokset mahdollistavat parisuhteen alkamisen, sillä ne saavat näkemään kumppaniehdokkaan ruusunpunaisten lasien läpi.

– Kukaan ei pääsisi parisuhteeseen, jos aina tietoisesti pyrkisi valikoimaan täydellisen kumppanin, sillä kaikissa on vikoja.

 

Esteet ja välimatka voivat pitkittää ihastumista

Rakkaus jaotellaan perinteisesti seksuaaliseen himoon, romanttiseen rakkauteen ja kiintymykseen. Kiintymystä tarvitaan pitkään parisuhteeseen.

Himon ja ihastumisen erottaa ainakin kohteiden määrästä.

– Ihastumisen tarkoitus on keskittää kaikki tarmo yhden kumppaniehdokkaan hurmaamiseen ja latistaa kiinnostus muita kohtaan, Rantala sanoo.

Ihastuminen voi tapahtua hyvin nopeasti tai varsin hitaastikin. Joskus ihastuminen kestää sitä pidempään, mitä enemmän on vastoinkäymisiä.

– Usein ihastumisvaihe loppuu yhteen muuttamiseen, sillä yhteen saattamisen tavoite on silloin saavutettu. Kaukosuhde saattaa ylläpitää ihastumisen tunnetta pidempään, Rantala toteaa.

Toisin kuin ihastumista, himoa voi kokea moniin ihmisiin.

Himo on ihmisen yksi alkukantaisimmista vieteistä, ja sen tavoite on suvun jatkaminen. Himo voi syttyä ja sammua varsin nopeastikin.

Himo ja rakkaus aktivoivat aivoissa eri alueita, ja ne voivat siten toimia sekä yhtä aikaa että erikseen. Joskus himo johtaa rakkauteen, joskus ystävyys ensin rakastumiseen ja sitten himoon.

 

E-pillerit muuttavat miesmakua

Himoon vaikuttavat hormonit ovat ensisijaisesti sukupuolihormoneja eli testosteronia.

Ihminen, jolla on korkea testosteronitaso, tuntee himoa keskimääräistä useammin. Sukupuolihormonien tasot vaihtelevat päivittäin, viikoittain ja elämänvaiheiden mukaan.

Kuukautiskierron hormonivaihtelut vaikuttavat myös miesmakuun.

– Ovulaation aikaan naisen himo kasvaa, ja saa naisen suosimaan tavallista maskuliinisempia miehiä, Rantala sanoo.

Taustalla on biologinen tarve löytää mahdollisimman hyvillä geeneillä varustettu mies. Muissa kuukautiskierron vaiheissa nainen tutkimusten mukaan sen sijaan suosii piirteitä, jotka kertovat miehen kyvystä ja halusta panostaa jälkeläisten hoitoon.

Rantalan mukaan naiset suosivat kumppanin valinnassa itsensä kanssa geneettisesti erilaisia miehiä. Tätä yhteensopivuutta selvitetään etenkin tiedostamattomien ominaistuoksujen perusteella. Hajun kautta saadaan tietoa muun muassa toisen terveydentilasta ja hormonitasoista.

Rantalan mukaan e-pillerit kuitenkin muuttavat naisten miesmaun.

– E-pillereitä käyttävä nainen alkaakin suosia geneettisesti samankaltaisten miesten hajuja.

 

Komea pettää todennäköisemmin

Hormonit saattavat vaikuttaa myös rakkaussuhteiden kestoon. Rantala puhuu erityisesti miesten testosteronitason merkityksestä.

Jos miehellä on paljon testosteronia, hän on vähemmän romanttinen ja enemmän kiinnostunut myös muista naisista. Testosteroni vähentää miehen kykyä ihastua ja muodostaa pitkäkestoista kiintymystä. Testosteronikimpulla on todennäköisesti myös enemmän kysyntää kuin muilla miehillä.

Jos testosteronia on vähemmän, mies on romanttisempi, sillä mies pyrkii tiedostamattomasti hyvittämään testosteronin puutetta käyttäytymisellään. Tällöin onnistumisen todennäköisyys parisuhteessa kasvaa.

– Mitä komeampi mies, sitä todennäköisemmin hän pettää ja sitä vähemmän kiintyy kumppaniinsa, Rantala sanoo.

– Jos taas nainen on oikein hyvännäköinen ja miehen markkina-arvo parisuhdemarkkinoilla on alempi, se aiheuttaa helposti mustasukkaisuutta.

Rantalan mukaan ei siis olekaan sattumaa, että filmitähdillä avioliitot ovat usein lyhyitä ja pettämistä tapahtuu paljon.

– Onnellisimpia eivät ole komeimmat ja kauneimmat vaan ihan tavallisennäköiset ihmiset.

 

Suhteen loppuessa iskevät vieroitusoireet

Rakkauden loppuminen saattaa Rantalan mukaan johtaa samankaltaisiin oireisiin kuin huumevieroituksessa. Stressihormonitaso nousee korkealle, ihminen tuntee voimakasta ahdistusta, jopa sydänoireita.

– Ahdistus voi olla niin voimakasta, että tuntuu, että kaikki on loppu ja mitään ei ole tehtävissä, Rantala kuvaa.

– Ihastuminen on saanut ihmisen keskittämään kaiken energiansa ihastuksen kohteeseen, ja kun tämän syystä tai toisesta menettää, ei näekään, että merihän on täynnä kaloja.

Yksi tehokkaimmista keinoista estää masennus rakkaussuhteen loppuessa on rankka liikunta.

– Paras keino on juosta suru pois, Rantala toteaa.

Voimakkaassa liikunnassa erittyy mielihyvää tuottavia endorfiineja ja endokannabioideja, mikä helpottaa ahdistuksen tunnetta.

– Myös esimerkiksi pallopelien pelaaminen voi helpottaa, sillä ne vaativat liikunnan lisäksi täyden keskittymisen. Näin ei ehdi märehtiä eroon johtaneita syitä.

Toisaalta eroon johtaneiden syiden analysointikin on tarkoituksenmukaista, sillä parhaimmillaan se auttaa jatkossa välttämään samojen virheiden toistamista.

Lähteenä käytetty myös Emilia Vuorisalmen kirjaa Sekaisin lovesta. Otava, 2015.

 

Menot