Teema

Miksi kynsien pureskelusta on niin vaikea päästä eroon?

Miksi ihminen pureskelee kynsiään, psykologi Terhi Mets?

– Lähtökohtana on varmaankin jonkinlaisen mielihyvän hakeminen. Kynsien pureskelu on yleisintä nuoruusiässä, osittain toisilta saadun mallin ja osittain juuri mielihyvän hakemisen kautta.

– Taustalla ovat suun kautta saatavat mielihyväkokemukset ja niiden hakeminen esimerkiksi lohdutukseksi tai avuksi jännitykseen. Kynsien pureskelun voi siten ajatella liittyvän samaan kategoriaan lohtusyömisen kanssa.

Miten kynsien pureskelu liittyy stressiin?

– Epämiellyttäviä tunteita herättävät tilanteet, kuten stressin, ahdistuksen ja jännityksen paikat, nostavat meissä tarpeen käyttäytyä siten, että näiden tunteiden voimakkuus vähentyy.

– Siten kynsien pureskelemisella tai muulla ei-järkevällä käyttäytymisellä on yksilön näkökulmasta mielekäs, psyykkisen tasapainon säilyttämistä tukeva tarkoitus.

Mikä voisi olla korvaava tapa purkaa ahdistusta?

– Ehkä yksinkertaisinta olisi etsiä jokin toinen toiminnallinen keino purkaa ahdistusta ja kanavoida yllyke esimerkiksi stressipallon puristeluun, pieneen kävelylenkkiin tai muuhun fyysiseen suoritukseen.

Miksi kynsien pureskelemisesta on niin vaikea päästä eroon?

– Eroon pääseminen on vaikeaa, koska takana on usein lukemattomia toistoja sekä yrityksiä ja varmasti myös onnistumisia helpottaa oloa kynsiä pureskelemalla.

Miten lopettaminen voisi onnistua?

– Onnistuminen vaatii ehkä kovastikin motivaatiota ja tahdonvoimaa. Tärkeää on tunnistaa, mitä myönteistä se mahdollistaa minulle itselleni, kun löydän uudenlaisen tavan päästä ahdistavista tai jännittävistä hetkistä yli.

– Ponnistelut helpottuvat, kun huomaa niiden vievän kohti jotakin itselle tärkeää – ei ainoastaan välttelemään jotakin negatiivista käyttäytymistä.

Elina Pajunen

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic