Teema

Miksi liukuri ja pakasterasia eivät kelpaa keräykseen?

Muovia, paperia ja esimerkiksi SER-romua kerätään kierrätyshengessä, mutta ennen kaikkea tuottajavastuun edellyttämänä.

Mitä tuottajavastuu tarkoittaa, Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini?

– Sitä, että tavaran tuottajan, eli valmistajan tai maahantuojan, on huolehdittava tuotteistaan myös niiden hävittämisen osalta.

– Entuudestaan tästä ovat kuluttajille tuttuja esimerkiksi paperinkeräys sekä SER-tuotteiden, akkujen ja auton renkaiden vastaanotot.

– Tämän vuoden alusta lähtien se on koskenut myös pakkausten tuottajia.

– Muovipakkausten osalta yrityksiä on Suomessa runsaat 2 000, ja me toimimme heidän tuottajayhteisönään. Varsinaiset keräyspistepalvelut olemme hankkineet Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:ltä.

Vanhasta liukurista löytyy muovimerkki, miksi se ei kelpaa?

– Liukuria ei ole käytetty myytävän tuotteen pakkaamiseen. Muovipakkauksia eivät esimerkiksi ole kaupasta tyhjinä ostetut pakasterasiat.

– Sen sijaan voit kierrättää muovin, johon nämä pakastusrasiat oli kääritty. Kierrätykseen eivät käy myöskään rullana ostetut jätepussit tai tuorekelmut. Sen sijaan jos muovikääre on kaupasta ostettavan sämpylän ympärillä, se lasketaan pakkaukseksi.

– Liukurit ja muut muovituotteet kuuluvat näin kierrätysmerkistä huolimatta kunnan jätehuollon vastuulle, eli kuluttaja laittaa ne tavalliseen jätesäiliöön. On ymmärrettävää, etteivät tuottajavastuun velvoittamat tuottajat halua kustantaa joukkoon kuulumattoman jätteen kuljetusta.

Onko vääriä tuotteita ollut paljon joukossa?

– Kyllähän niitä on ollut. Lisäksi asiaan kuulumattomat tuotteet voivat aiheuttaa ongelmia jatkokäsittelyssä ja linjaston toiminnassa.

– Tällaisia ovat olleet esimerkiksi isot muoviset kevytpeitteet ja öljykanisterit.

– Jos yhdessä kuormassa on paljon epäpuhtauksia tai joukkoon kuulumatonta tavaraa, voidaan koko lasti joutua laittamaan energiajätekasaan, eikä sitä voida uusiokäyttää.

Milla Sallinen