Teema

Miksi maitojen säilyvyysaika vaihtelee?

Miksi eri maidoilla on jopa viikkojen erot säilyvyysajoissa, Valion kategoriapäällikkö Mira Appelqvist?

– Erot eivät johdu niinkään maitotyypistä, kuten luomu, laktoositon tai rasvaprosenttierot, vaan erilaiset säilyvyysajat liittyvät maidon lämpökäsittelyyn tai pakkausmateriaaliin. Tuotteilla, joille tarvitaan pidempää säilyvyyttä, voidaan käyttää järeämpiä kartonkipakkauksia, joissa on esimerkiksi ylimääräisiä kerroksia suojaamassa tuotetta muun muassa hapelta. Eri meijereillä on käytössään erilaisia lämpökäsittelyprosesseja, joten maidoissa voi olla meijerikohtaisia eroja.

Miten käsittelyt vaikuttavat säilyvyyteen?

– Pastörointi on lievä lämpökäsittely, jolla maidosta tuhotaan valtaosa ylimääräisistä bakteereista. Tavallinen pastöroitu maito säilyy lyhyemmän ajan kuin niin sanotut korkeapastöroidut (ESL) tuotteet, kuten maitojuomat. Korkeapastörointi on hieman voimakkaampi lämpökäsittely.

– Pisimpään säilyvät iskukuumennetut eli UHT-käsitellyt maidot, joiden säilyvyysajat ovat kuukausien mittaiset ja joita voi säilyttää huoneenlämmössä. Iskukuumennetut maidot pakataan aseptisesti ja ilmatiiviisti valoa läpäisemättömiin pakkauksiin, jolloin maito on täysin suojassa mikrobeilta.

– Suuren menekin tuotteille, jotka kiertävät nopeasti kaupasta kuluttajalle, riittää yleensä tavallinen pastörointi, kun taas vähemmän kysytyt tuotteet saattavat tarvita pidemmän myyntiajan.

Mikä on maidolle paras säilytyslämpö?

– 0 – +6 astetta. Oikein säilytettynä maitoa voi käyttää päiväyksen jälkeenkin, jos se näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic