Teema

Miksi nokkonen on niin erinomainen ruokakasvi?

Milloin on paras aika ottaa nokkossato talteen, Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio?

– Paras aika on nyt, kun nokkoset ovat vasta nousseet. Jos satoa haluaa myöhemmin, voi nokkosia leikata ja odottaa uutta kasvua.

Miten nokkoset kannattaa kerätä?

– Ensinnäkin kannattaa käyttää hanskoja ja saksia. Useimmat keräävät vain lehtiä. Jos varsi on ohut ja sen hienontaa hyvin, voi varrenkin käyttää.

Mihin kaikkeen nokkosta voi käyttää?

– Nokkosista valmistettu jauhe toimii erinomaisesti vihersmoothiessa. Se soveltuu hyvin myös sämpylätaikinaan tai keittoihin pinaatin tapaan. Se sopii myös muhennoksiin, leivonnaisiin ja perunasoseen sekaan. Siitä saa myös teetä. Nokkosta voi käyttää myös yrttikylpyihin.

Missä muodossa nokkonen on helpoin käyttää?

– Kuivattuna.

Miten se kannattaa kuivata?

– Hyötykasvikuivuri on paras vaihtoehto. Jos sellaista ei ole, voi kuivattaa esimerkiksi uunin jälkilämmössä. Pitää vain huolehtia siitä, ettei lämpöä ole enempää kuin maksimissaan 40 astetta. Saunan jälkilämpö on hankala, sillä usein saunassa on liian kosteaa.

Mikä tekee nokkosesta niin erinomaisen hyötykasvin?

– Sen vitamiinipitoisuus on ihan omaa luokkaansa. Sadassa grammassa nokkosia on 175–200 milligrammaa vitamiineja. Nokkonen yltää jopa mustaherukan yläpuolelle. Siinä on hyvin c-vitamiinia, kivennäisaineita ja runsaasti kuituja.