fbpx
Teema

Miksi on tärkeää laulaa pienelle lapselle?

Jotkut vanhemmat ja isovanhemmat välttävät lapselle laulamista, koska heillä ei ole niin sanottua sävelkorvaa.

Miksi on tärkeää laulaa lapselle, varhaisen äiti–vauva-vuorovaikutuksen yhteyksistä väitellyt filosofian tohtori Kaarina Marjanen?

– Laulaminen on ihmiselle sisäsyntyistä kuten puhekin. On luonnollista, että ihminen ilmaisee asioita sekä laulaen että puhuen. Laulu perustuu samoihin elementteihin kuin kielellinen ilmaisu, kuten rytmiin ja melodiaan tai äänenväriin, joka luo tuttuutta ja turvallisuutta.

– Laulu on äidin ja lapsen vuorovaikutuksen väline varhaislapsuudessa. Äiti ja sikiö jakavat ääniympäristön kokemuksen, ja se yhdistää heitä jo ennen vauvan syntymää. Yhteinen äänimaailma perustuu omaan kulttuuriin ja luo vauvalle turvallisuutta syntymän jälkeen.

Mitä pikkulapselle pitäisi laulaa?

– Melkein mitä tahansa. Kaiken minkä voi sanoakin. Laulaen tai rallatellen.

– Eri maiden äidit kulttuuritaustasta huolimatta käyttävät vauvan kanssa seurustellessaan musiikillisia elementtejä enemmän kuin muiden kanssa. Siinä välittyy vahvoja tunteita.

Onko pelkoa, että lapsi oppii väärällä tavalla musiikkia, jos laulajalla ei ole sävelkorvaa?

– Tärkeintä on, että lauletaan. Jos nimenomaan halutaan opettaa lapsi laulamaan, on tärkeää saada jostain oikea malli.

– Tavoitteellinen laulun opetus ei korvaa nautintoa, jonka jokainen saa vapaasti laulamalla ja kuuntelemalla laulua. Tärkeintä on, että se lisää hyvinvointia ja luo yhteisöllisyyttä.

– Lapsen kannalta on sama, miten oikein tai väärin melodia tai rytmi menee. Se luo joka tapauksessa hyvän ilmapiirin ja turvallisen olon ja läheisyyden kentän.

– Vanhoja lauluja laulamalla välittyy kulttuuriperinnettä.

– Meidän ei tarvitse ajatella, me vain lauletaan, koska se luo hyvää fiilistä.

Menot