Teema

Miksi toimeen tarttuminen on niin vaikeaa?

Moni siirtää asioiden tekemisen mielellään viime tippaan. Sitten tulee kiire tai hommat on pakko hoitaa hutaisten.

Miksi toimeen tarttuminen on usein niin vaikeaa, työterveyspsykologi Annamari Heikkilä?

– Vetkuttelu on meille lajityypillistä. Kaikilla on kokemusta siitä, että stressi tulee juuri tekemättömästä työstä ja että asiat itse asiassa tulevat tehtyä helpommin, kuin olimme kuvitelleetkaan.

– Hilaamme usein tavoitetason turhan korkealle, minkä takia on vaikea uskoa siihen, että pystymme hoitamaan homman. Joudumme myös miettimään, jaksammeko nähdä kaiken vaivan tehtävän tekemiseksi.

– Tylsiin tehtäviin tarttuminen nyt vaan on tylsää. Teemme mieluummin asioita, joista seuraa välitöntä nautintoa. Palkinnon saamiseksi joudumme sietämään paljon epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita.

– Tutkimusten mukaan ryhdymme hommiin parhaiten, kun uskomme menestykseemme ja kun palkinto vaivannäöstä on riittävän houkutteleva.

Koskeeko vitkuttelu vain tiettyjä?

– Todella harvat ihmiset eivät koskaan eivätkä millään elämän alueella vetkuttele.

– Mutta on myös aikaansaamattomuudelle altistavia tekijöitä, jotka liittyvät persoonallisuuteen, kuten häiriöherkkyys. Toinen altistava tekijä on vähäinen tunnollisuus: ei-tunnolliset ihmiset kestävät paremmin tekemätöntä työtä kuin tunnolliset, jotka ahdistuvat ja ahdistuksen voimalla saattavat hommat purkkiin.

Miten saisi paremmin ryhdyttyä toimeen?

– Mieti, mikä omissa työtehtävissä on mukavaa, mitä hyvää niiden tekemisestä seuraa ja minkälaisia palkkioita aikaansaaminen tuo.

– Myös tehtävien pilkkominen osiin, yhdessä tekeminen sekä keskittyminen juuri työn alla olevaan tehtävään auttavat.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic