Teema

Miksi väsymys iskee raskaasti keväällä?

Moni kokee keväisin väsymyksen oireita. Mistä kevätväsymys tai -masennus yleensä johtuu, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen?

– Todennäköisesti kyse on siitä, että uni heikkenee, ja ihmiset nukkuvat huonommin. Se voi johtua myös siitä, että liian vähästä nukkumisesta seuraa väsymystä.

Mikä unen laatua heikentää tai nukkumiseen käytettävän ajan määrää vähentää keväällä?

– Keväällä on aurinkoisia päiviä, ja pitkien talvikuukausien jälkeen valoa riittää etenkin iltapäivän puolelle enemmän. Se houkuttelee olemaan enemmän ulkona ja saa elimistön sisäisen kellon jätättämään normaalia enemmän.

– Silloin nukkumaanmeno pyrkii siirtymään vähän myöhemmäksi, ja jos aamuherätykset odottavat samaan aikaan, se vaikuttaa unen pituuteen.

Ovatko kevätväsymys ja -masennus sukua kaamosväsymykselle ja -masennukselle?

– Kevätväsymyksessä on kysymys väsymyksen tunteesta, joka saattaa kestää päivittäin pitkäänkin, jopa koko aamupäivän ajan. Kevätmasennuksessa puolestaan mukaan tulee muitakin oireita kuten mielialan muutoksia, alakuloisuutta, ärtyneisyyttä ja mielihyvän katoamista asioihin, joihin on aiemmin tuntenut mielihyvää.

– Kevätväsymyksen syyt ovat pitkälti samat kuin kaamosväsymyksen, ja samalla ihmisellä voi olla sekä kevät- että kaamosväsymystä. Sen sijaan ihmisillä joilla on kaamosmasennusta, ei yleensä ole kevätmasennusta, eikä toisin päin.

Milloin kevätmasennuksen oireiden vuoksi on syytä hakeutua lääkärin hoidettavaksi?

– Jos mielialaan liittyvät oireet ovat vaikeita tai voimakkaita tai jos jaksamisessa huomaa äkillisesti suuren muutokseen, kannattaa käydä selvittämässä lääkärin luona, onko hoidolle tarvetta. Esimerkiksi kaksikin viikkoa on pitkä aika oireilla.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic