fbpx
Teema

Millainen kuntosalisopimus kannattaa solmia?

Tammikuussa moni päättää ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa kuntosaliharrastuksen.

Mitä pitää ottaa huomioon ennen kuin solmii sopimusta kuntokeskukseen, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Miina Ojajärvi?

– Pyydä saada sopimusehdot paperilla ja lue ne kotona kaikessa rauhassa ennen kuin allekirjoitat. Ota selvää, mitä sopimus tulee maksamaan ja mitä kaikkea siinä mainittuun hintaan sisältyy.

– Selvitä myös, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva ja miten sen voi irtisanoa. Kannattaa selvittää myös se, saako sopimuksen tauolle, jos on pidempään sairaana.

Kumpi on parempi vaihtoehto: määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

– Tämä on jokaisen mietittävä itse. Usein sopimus voi olla edullisempi, jos se on ainakin aluksi määräaikainen. Toisaalta määräaikaista sopimusta ei lähtökohtaisesti voi purkaa kesken sopimuskauden, joten kannattaa miettiä, mihin haluaa sitoutua. Monet kuntokeskukset tarjoavat jäsenyyksiä ilman määräaikaisuuksia.

Onko määräaikaista sopimusta mahdollista lopettaa kesken kauden ja jos, niin milloin?

– Kuluttaja-asiamies on linjannut, että esimerkiksi pitkäaikainen sairaus, muutto, raskaus, asepalvelus tai työttömyys tulisi hyväksyä määräaikaisen sopimuksen purkamisen perusteeksi.

Tuleeko kuntosalisopimuksista valituksia?

– Viime vuonna kuluttajaviranomaisille tuli yhteensä 242 kuntosalisopimuksia koskevaa valitusta. Niiden sisällöt vaihtelivat. Yksi valituksen aihe olivat sopimuksen irtisanomiset.

Menot