Teema

Millaiset tekstiilit kelpaavat vaatekaupan keräykseen?

Jos tarpeettomaksi käyneet vanhat vaatteet ovat niin huonokuntoisia, ettei niitä voi viedä kirpputorille, ne voi viedä jäteastian sijaan vaatekauppaan. Ainakin H&M- ja Kappahl-vaatekauppaketjut ottavat vastaan käytettyjä tekstiilejä.

Millaisia tuotteita tekstiilikeräykseen voi tuoda, Kappahl Finland Oy:n markkinointipäällikkö Sanna Järvinen-Muhonen?
– Keräykseen voi tuoda käytöstä poistetut vaatteet, asusteet, kodin tekstiilit ja kengät. Myös rikkinäiset kelpaavat, kun ne ovat kuivia ja suhteellisen puhtaita. Myös muualta kuin Kappahlista ostetut tekstiilit voi tuoda keräykseen.

Kuinka paljon tekstiilejä voi tuoda kerralla?
– Pystymme tällä hetkellä ottamaan vastaan 1–3 pussillista normaaleihin muovipusseihin pakattuja kierrätystekstiileitä yksityishenkilöiltä. Yhdistysten kautta tuotuja isoja määriä emme pysty toistaiseksi ottamaan vastaan.

Mitä keräystekstiileille tehdään ja mihin ne päätyvät keräyslaatikoistanne?
– Ne kuljetetaan lajittelulaitokseen Berliinin lähelle. Siellä materiaali lajitellaan uudelleen käytettäviin, kierrätettäviin ja energiantuotantoon meneviin. Yhteistyökumppanina tässä toimii I:Collect. Yli puolet kierrätettävistä tekstiileistä voidaan ottaa uudelleen käyttöön, mikä on paras vaihtoehto ympäristölle. Loput tekstiilit silputaan, ja kuiduista tehdään uusia tekstiilejä tai muita materiaaleja, esimerkiksi rättejä tai eristettä. Noin kolme prosenttia niistä tekstiileistä, jotka eivät kelpaa uudelleenkäyttöön, poltetaan energiantuotantolaitoksessa.

Miksi Kappahlin kannattaa ottaa vastaan vanhoja tekstiilejä?
– Muotialan on kannettava vastuunsa ja edistettävä kiertotalouden kehitystä. Tekstiilien laajamittaisempi keräys voi johtaa siihen, että kehitetään nopeammin uusia tapoja kierrättää vanhoja tekstiilejä kuiduiksi suuressakin mittakaavassa. LM-HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic