Teema

Millaisia terveisiä lähettäisit joulustressaajalle?

Joulu on monelle vuoden tärkein juhla, mutta pahimmillaan stressin aihe.

Miten voi välttää joulustressin, Marttaliiton asiantuntija Suvi Laurila? Pitääkö jouluvalmistelut aloittaa tarpeeksi aikaisin?

– Jokainen voi valmistella joulua sen verran kuin haluaa ja mikä sopii omaan jouluun. Yksi aloittaa jo monta kuukautta ennen joulua, toinen juuri ennen joulua ja kolmas ei ollenkaan. Olennaisinta on löytää omannäköinen tapa viettää joulua ja tehdä valmisteluja.

Mistä joulustressi kertoo?

– Se kertoo siitä, että antaa muille ihmisille liikaa valtaa määrittää ”oikea” tapa viettää joulua. Se voi tulla kokemuksesta, ettei pysty hallitsemaan omaa ajankäyttöään toteuttaessa muilta tulleita vaatimuksia tietynlaisesta joulunvietosta.

Missä on määritelty, mitä jouluksi pitää laittaa kuntoon?

– Ei missään. Usein ihmiset kokevat, että tietyt perinteet pitää toteuttaa vain siksi, että niin on aina tehty. Tärkeämpää olisi miettiä, että mitkä ovat itselle tärkeitä asioita ja toteuttaa ne.

– Joulusiivouksenkaan ei tarvitse olla suursiivous, tavallinen viikkosiivous riittää aivan hyvin. Meillä martoilla on sanonta, että siivoa jouluksi kaapit, mikäli aiot viettää joulusi siellä.

Millaisia terveisiä lähettäisit joulustressaajalle?

– Ota rennosti ja nauti tunnelmallisesta joulun ajasta. Älä turhaan stressaa ja toteuta ulkopuolelta tulevia odotuksia ”oikeanlaisesta” joulusta vaan tee siitä omannäköisesi juhla.

– Kannattaa miettiä joulun viettoon yhdessä kokoontuvien kanssa, mitkä asiat joulussa ovat niitä, joita ilman joulu ei tule, ja toteuttaa jokaiselta vaikka yksi toivomus.

Päivän lehti

11.7.2020