Teema

Milloin kansa ryntää jouluostoksille?

Kaupat ovat varustautuneet joulukauppaan. Joulusuklaat ja -koristeet ovat olleet kaupan hyllyillä jo lokakuusta lähtien.

Milloin joulukauppa oikeastaan alkaa, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen?

– Suomessa se alkaa vasta joulukuun alussa. Moni kauppa sanoo, että veronpalautuksista eli 5.12. alkaa joulukauppa.

Milloin suomalaiset tekevät eniten jouluostoksia?

– Tutkimusten mukaan jouluostoksia tehdään eniten viimeisellä viikolla ennen joulua. Erityisesti miehet keskittävät jouluostoksensa jouluviikolle.

Osaavatko suomalaiset ennakoida jouluostokset?

– Tilastojen valossa se ei siltä näytä. Vähittäiskaupassa ja päivittäistavarakaupassa sesongit ovat kesällä ja joulukuussa. Tavaratalokauppa sen sijaan kiihtyy syksyllä lokakuusta lähtien. Sielläkin kuitenkin paras myyntikuukausi on ehdottomasti joulukuu.

Millaisia joulukuun myyntiluvut ovat verrattuna muihin kuukausiin?

– Vähittäiskaupassa joulukuun liikevaihto on noin 25 prosenttia kuukausikeskiarvoa suurempi. Tavaratalokaupassa ja erikoisaloilla joulumyynnin merkitys on vieläkin isompi. Vuonna 2015 koko vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti joulukuussa oli noin 4,7 mrd. euroa, eli 1017 euroa jokaista Suomessa asuvaa vähintään 15-vuotiasta kohti. Viime vuoden lukuja ei vielä ole.

Piristyykö joulukauppa tänä vuonna?

– Viime vuonna joulumyynti piristyi hiukan. Joululahjaindeksi valmistuu vasta marraskuun lopussa. Todennäköisesti se on taas kasvussa.

Päivän lehti

11.7.2020