Teema

Milloin terveysintoilu kääntyy ortoreksiaksi?

Ortoreksiaksi sanotaan terveyttään ja ruokavaliotaan sairaalloisesti kontrolloivan ihmisen pakkomiellettä. Milloin ruokakontrolli muuttuu syömishäiriöksi, Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier?

– Kontrolli muuttuu liialliseksi silloin, kun se alkaa hallita elämää ja normaali arki vaikeutuu. Esimerkiksi, jos syömistiukistelu tekee sukulaisten tai ystävien luona vierailut mahdottomaksi.

– Toisinaan voi olla, että vaatimukset terveellisen syömisen suhteen ovat niin tarkkoja, että ”oikeanlaisen” ruoan löytäminen on erittäin vaikeaa. Tällöin henkilö saattaa joutua käyttämään epätavallisen paljon aikaa hankkiakseen itselleen ruokia eikä pysty enää nauttimaan elämästään.

Mistä lähipiiri tai sairastunut itse tietää, että on syytä hakea ammattiapua?

– Ortoreksian huomaa tavallisesti ympäristö ensin, sillä henkilö itse kokee elävänsä oikein ja asiallisten sääntöjen mukaan. Ympäristö näkee, että ruoan kanssa tuhraantuu kohtuuttomasti aikaa. Sairastuneen suhtautuminen seuraamaansa ruokateoriaan muistuttaa uskonnollista kiihkoa.

Mitä ortoreksiasta voi seurata?

– Ortoreksian suurimmat ongelmat ovat usein sosiaalisia – edellyttäen, että noudatettu ruokavalio sallii kehon riittävän ravitsemisen. Ystävät ja sukulaiset saattavat alkaa kartella tai heidän kanssaan tulee jatkuvasti kiistoja.

– Ei ole kuitenkaan harvinaista, että anoreksiaan sairastutaan ortoreksian kautta. Eli jos tiukistelu menee liian pitkälle, voi siitä seurata täysiverinen syömishäiriö.

Miten ortoreksiaa hoidetaan?

– Ensin kannattaa ottaa asia puheeksi henkilön kanssa ja miettiä yhdessä, olisiko syömiskäyttäytymiseen tehtävissä muutoksia. Jos henkilö yrityksistään huolimatta ei onnistu muutosten tekemisessä, kannattaa ammattiavun hakeminen aloittaa ravitsemusterapeutin vastaanotolta.

– Jos ravitsemusterapeutin neuvoilla tilanne ei lähde korjaantumaan, kannattaa hakeutua syömishäiriöihin erikoistuneen psykologin, psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykiatrin vastaanotolle.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic