Teema

Minttu tuo lampaaseen keväistä raikkautta

Lampaankyljykset ovat helppo ja nopea ruoka valmistaa, mutta liha kannattaa laittaa marinoitumaan hyvissä ajoin, mieluiten jo edellisenä iltana. Näin siitä saa parhaat maut irti.

Tarjoile lampaankyljykset esimerkiksi minttujogurttikastikkeen, sahramirisoton, voissa paistettujen parsannuppujen ja sitruunaviipaleiden kera.

Lampaankyljykset myydään yleensä ulkofilekylkipaloina karitsankare-nimellä. Yhdessä kareessa eli kyljysrivissä on yleensä toistakymmentä pientä kyljyspalaa otinluineen.

Lampaan parikyljykset tehdään puolestaan etuselästä. Tässä ohjeessa on käytetty karetta.

Lampaankyljykset

neljälle

1 kg karitsankaretta
2 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
½ ruukkua tuoretta
minttua
½ tl mustapippuria
½ sitruunan mehu
2 rkl voita ja oliiviöljyä paistamiseen
1 tl suolaa
 
Poista terävällä veitsellä kokonaisesta lampaankareesta suurimmat kalvot ja puhdista luiden päät siisteiksi.

Leikkaa valkosipuli ohuiksi viipaleiksi ja hienonna minttu oksineen. Sekoita ne oliiviöljyyn ja lisää joukkoon pippuri ja sitruunamehu.

Laita marinadi kokonaisen kareen kanssa suljettavaan astiaan tai muovipussiin ja nosta jääkaappiin. Liha saa marinoitua mielellään vähintään neljä tuntia tai yön yli. Voit välillä käännellä lihoja marinadissa.

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistamista. Paista kare kokonaisena voi-öljyseoksessa siten, että jokainen sivu saa vähän väriä.

Lisää suola.

Laita kare uunivuoassa 175-asteiseen uuniin 17–18 minuutiksi tai kunnes lihalämpömittari näyttää sisuksen olevan 57-asteista.

Kääri kare folioon noin 10 minuutiksi.

Valmista sillä välin minttujogurttikastike.

Leikkaa kyljykset irti toisistaan vasta juuri ennen tarjoilua.

Minttujogurttikastike

2 dl luonnonjogurttia
1 dl mintunlehtisilppua
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
½ sitruunan mehu
 
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoile heti.