fbpx
Teema

Mistä tietää epäillä kosketusallergiaa?

Kasvoille ilmestynyt punainen, kutiseva läiskä kertoo usein kosketusallergiasta. Vaiva on melko yleinen.

Mistä tunnistaa kosketusallergian, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta?

– Kosketusallergiaa eli allergista kosketusihottumaa voi alkaa epäillä, kun ihoalueelle ilmestyy paikallinen, kutiseva, näppyläinen ihottuma.

– Ihottuma syntyy kohtaan, johon on käytetty altistavaa ainetta – esimerkiksi kainaloihin ihottumaa voi tulla deodorantista tai kasvoille jostain kosmeettisesta tuotteesta.

– Kosketusallergiaa on kahdenlaista, nopeaa ja hidasta. Nopeassa kosketusihottumassa oireet tulevat suhteellisen nopeasti altistumisen jälkeen, hitaassa muutamassa päivässä. Nopeaa kosketusallergiaa on esimerkiksi se, että koiran nuolaisusta tulee iho-oireita.

Mistä tuotteista voi saada kosketusihottuman?

– Tunnetuin kosketusallergia lienee nikkeliallergia, mutta se on EU-säädösten myötä vähentynyt kovasti. Nykyään kosketusallergiaa aiheuttavat erityisesti hajusteet ja kosmetiikan säilöntäaineet.

Miten kosketusihottumaa voi hoitaa?

– Tehokkainta on vältellä allergiaa aiheuttanutta ainetta. Apteekista saa reseptittä kortisonivoidetta, jolla voi hoitaa ihottumakohtaa, mutta aina se ei riitä. Silloin on mentävä lääkäriin. Joskus ihottuman syy jää epäselväksi ja joudutaan tekemään allergiatestejä. Nopeaa kosketusallergiaa testataan prick-ihotesteillä, hidasta kosketusallergiaa epikutaanitesteillä eli lapputesteillä. Selkään kiinnitetään pieniä alumiinikupuja, joihin pannaan aineita, joiden epäillään aiheuttavan allergiaa.

– Kannattaakin säilyttää ostamansa voide tai kosmetiikka, josta uskoo saaneensa oireita. Lapputestissä voidaan sitten testata näitä aineita.

Voiko kosketusihottumasta parantua?

– Jos allergisoivalle aineelle altistuu uudelleen, oireet palaavat. Kosketusihottumasta ei pääse eroon.

Riikka Marjomaa

Menot