fbpx
Teema

Mistä tietää, että hajuvesi on vanhentunut?

Sesonkituoksu Teneriffan-matkan tax freestä on jäänyt käyttämättä. Kaapin perällä ja vessan peilikaapin reunalla saattaa olla muitakin tuoksupulloja, joista ei ole suihkuteltu pitkään aikaan.

Kuinka kauan haju- ja partavedet säilyvät, Teknokemian yhdistyksen kosmetiikka-asioiden asiantuntija Eeva-Mari Karine?

– Tuotteissa käytetään yleensä PAO-merkintää (Period After Opening eli aika avaamisen jälkeen), joka kertoo, miten kauan tuote säilyy hyvänä sen avaamisen jälkeen.  Parfyymien ja tuoksujen sekä partavesien koostumus ja pakkausmateriaalit, kuten spray-pullo, parantavat tuotteen säilyvyyttä. Spraypullot ovat umpioita, eikä niihin pääse happea tai mikrobeja, mikä parantaa säilyvyyttä.  Tuotteet säilyvät oikein säilytettyinä hyvinkin pitkään.

Mistä tietää, että tuoksu on pilalla?

– Tuotteen tuoksu- ja väri muuttuvat, jos se pilaantuu. Tuoksuja on monenlaisia, ja yleistyksiä on vaikea tehdä. Säilytystapa vaikuttaa siihen, miten väri ja tuoksu muuttuvat.

Kannattaako viisi vuotta vanhaa tuoksua enää käyttää?

– Tuoksua voi käyttää, jos se miellyttää. Mitään vaaraa se ei aiheuta.

Miten haju- ja partavesiä tulisi säilyttää?

– Tuotteita pitäisi säilyttää huoneenlämmössä, eikä suorassa auringon valossa, patterin läheisyydessä tai liian kosteassa paikassa. Myös liian kylmässä säilyttäminen on haitallista. Lämpötilan vaihtelut vaikuttavat säilyvyyteen.  Jos tuotteessa ei ole pumppumekanismia, se pitää muistaa sulkea käytön jälkeen huolellisesti.

Anna Ruohonen

Menot