Teema

Mistä voi aavistaa sairastavansa anemiaa?

Tieto anemiasta tulee monelle yllätyksenä muiden tutkimusten yhteydessä.

Mitä anemia on, yleislääketieteen erikoislääkäri Heikki Hedborg Diacorista?

– Anemia tarkoittaa normaalia matalampaa veren hemoglobiinimäärää.

– Naisilla normaali arvo on 117 – 155g/l, miehillä 134 – 167g/l. Naisilla anemiaksi tulkitaan Hb alle 117 ja miehillä alle 134.

Mikä anemian aiheuttaa?

– Tavallisin syy on eri syistä johtuva raudanpuute. Runsaat kuukautiset nuorilla naisilla ovat anemian syy. Anemia ei ole kuitenkaan varsinainen diagnoosi vaan oire jostain. Siksi oireen syy on aina selvitettävä.

– Lääkäri katsoo ensimmäisenä anemian tyypin punasolujen koon mukaan. Raudan puutteessa punasolut ovat pienikokoisia ja taas joissain B-vitamiinien imeytymishäiriössä ylisuuria. Kyseessä voi olla eri syistä huonontunut punasolujen tuotto tai toisaalta myös eri syistä johtuva lisääntynyt punasolujen kulutus.

Millaisia oireita anemiassa on?

– Anemian voi sanoa aiheuttavan väsymystä, voimattomuutta ja hengästymistä. Anemia voi johtaa esimerkiksi sydämen vajaatoimintaan. Anemian oireet riippuvat paljon anemian kehittymisnopeudesta; hitaasti kehittyvä anemia antaa elimistölle aikaa sopeutua matalaan hemoglobiiniin ja huonoon hapen kuljetukseen.

– 1980-luvun alkupuolella tapasin Keniassa työskennellessäni naisen, joka oli pystynyt kävelemään kymmenien kilometrien matkan sairaalaan, vaikka hänen hemoglobiininsa todettiin olevan vain 50. Vaikea anemia oli kehittynyt ilmeisen hitaasti.

Miten anemiaa hoidetaan?

– Raudan puutetta hoidetaan rautalääkityksellä, ehkä myös dieetin virheiden korjaamisella. Suurisoluista vitamiinien imeytymishäiriöstä johtuvaa anemiaa hoidetaan vitamiineilla.

– Perusterveen oireettoman ihmisen suosittelisin käyvän verikokeilla esimerkiksi kerran viidessä vuodessa. Jos on muuttanut ravintotottumuksiaan, ja erityisesti, jos on ryhtynyt vegaaniksi, tulisi verenkuva ja sen mukana siis Hb määrittää alkuun puolen vuoden välein.

Menot