fbpx
Teema

Mistä voi tietää, että narskuttaa yöllä hampaitaan?

Narskuttelu eli bruksismi tarkoittaa hampaiden kiristelyä toisiaan vasten tai hampaiden tiukkaa yhteen puremista. Ajoittainen narskuttelu on varsin yleistä, sillä siitä kärsii 10–20 prosenttia väestöstä, joidenkin arvioiden mukaan jopa joka kolmas ihmisistä.

Mistä narskuttelu johtuu, dosentti, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Ritva Näpänkangas Oulun yliopistosta?

– Narskuttelun syitä on monia, mutta usein taustalla voivat olla erilaiset psykososiaaliset syyt. Stressi lisää narskuttelua. Monelle se voi olla tapa silloin, kun tehdään tarkkaa keskittymistä vaativaa työtä. Narskutella voi myös tietämättään nukkuessaan. Noin kymmenen prosenttia narskuttelijoista tarvitsee vaivaan hoitoa.

Mistä voi tietää, että narskuttaa nukkuessaan hampaitaan?

– Puremalihasten jäykkyys ja kipu aamulla voivat olla merkkejä yöllisestä narskuttelusta. Asia voi tulla ilmi myös hammaslääkärin tutkimuksessa. Puremalihasten kipu, hampaiden kuluminen, hampaiden tai täytteiden lohkeamiset ja erilaiset leukanivelvaivat voivat kieliä bruksismista. Myös nukkumakumppani voi mainita narskutteluäänistä.

Voiko narskuttelua ehkäistä?

– Narskuttelua sinänsä ei voi ehkäistä, mutta haitallisia vaikutuksia voi ehkäistä purentakiskolla. Purentakisko on hammaslääkärin vastaanotolla valmistettava yläleuan hampaiden päälle laitettava muovikisko, joka suojaa hampaita ja rentouttaa lihaksia. Myös stressinhallinta ja puremalihasten hieronta ja jumppaus voivat auttaa. Tähän löytyy neuvoja muun muassa Käypä hoito -suosituksen Purentaelimistön toimintahäiriöt -potilasversiosta.

Silja Aitoaho

Onko totta, että narskuttelu on erityisesti nuorten ihmisten vaiva?

– Kyllä narskuttelua esiintyy kaiken ikäisillä. Yleisintä se on aikuisiässä, mutta yleisyys laskee iän myötä.

Menot