Teema

Mitä haittaa liian vähäisestä lääkitsemisestä on?

Tutkimukset osoittavat, että lapset ovat usein alihoidettu ryhmä kivunhoidossa. Tiedostetaanko tämä? Annetaanko heille kipulääkettä entistä herkemmin, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Kati Martikainen?

– Toivoisin, että annettaisiin ja kivunhoidon tarvetta kuulosteltaisiin erittäin herkällä korvalla. Määrätty kipulääkitys vaihtelee esimerkiksi kivun arvioidun voimakkuuden, jatkohoitopaikan sekä lääkityksen määräajan käytäntöjen ja kokemuksen mukaan.

Kuinka yleistä on, että lapsen akuutti kipu jää liian vähäiselle hoidolle?

– Siitä ei ole tietoa, mutta se olisi kiinnostavaa selvittää. En usko, että kukaan tekee niin tahallaan, vaan taustalla voi olla usein pelkoa mahdollisista sivuvaikutuksista tai siitä, että antaisi lääkettä väärän annoksen. Sopivan annoksen laskeminen on kuitenkin lopulta hyvin helppoa matematiikkaa.

– Kivunhoidossa ei voi sanoa etukäteen, mikä auttaa kullekin. Se vaatii toistuvaa arviointia. Semmoista ei saisi olla, että on lääkemääräys, joka ei jostain syystä ole toimiva, mutta siihen ei puututa tai kysytä lisäohjeita lääkäriltä.

Mitä haittaa liian vähäisestä lääkitsemisestä voi olla?

– Voimakkaan akuutin kivun hoito on tärkeää etenkin alkuvaiheessa jo pelkojen ehkäisemiseksi. Jokainen meistä tietää, miltä kipu tuntuu. Lapselle se on erityisen ahdistava ja pelottava kokemus, sillä hän ei ymmärrä kivun tarkoitusta.

– Alihoidettu kipu voi altistaa lapsen painajaisille tai hän voi alkaa pelätä sairaalakokemuksia.