Mitä haittaa liian vähäisestä lääkitsemisestä on?
– Toivoisin, että annettaisiin ja kivunhoidon tarvetta kuulosteltaisiin erittäin herkällä korvalla. Määrätty kipulääkitys vaihtelee esimerkiksi kivun arvioidun voimakkuuden, jatkohoitopaikan sekä lääkityksen määräajan käytäntöjen ja kokemuksen mukaan.
– Siitä ei ole tietoa, mutta se olisi kiinnostavaa selvittää. En usko, että kukaan tekee niin tahallaan, vaan taustalla voi olla usein pelkoa mahdollisista sivuvaikutuksista tai siitä, että antaisi lääkettä väärän annoksen. Sopivan annoksen laskeminen on kuitenkin lopulta hyvin helppoa matematiikkaa.
– Kivunhoidossa ei voi sanoa etukäteen, mikä auttaa kullekin. Se vaatii toistuvaa arviointia. Semmoista ei saisi olla, että on lääkemääräys, joka ei jostain syystä ole toimiva, mutta siihen ei puututa tai kysytä lisäohjeita lääkäriltä.
– Voimakkaan akuutin kivun hoito on tärkeää etenkin alkuvaiheessa jo pelkojen ehkäisemiseksi. Jokainen meistä tietää, miltä kipu tuntuu. Lapselle se on erityisen ahdistava ja pelottava kokemus, sillä hän ei ymmärrä kivun tarkoitusta.
– Alihoidettu kipu voi altistaa lapsen painajaisille tai hän voi alkaa pelätä sairaalakokemuksia.