fbpx
Teema

Mitä jos ei ole ketään, ketä pyytää kummiksi?

Evankelis-luterilaisessa kirkossa kummiksi voi valita rippikoulun käyneen ja konfirmoidun kirkon jäsenen. Pääsääntöisesti kastettavalla pitää olla ainakin kaksi kummia.

Mitä jos lähipiiristä ei löydy kahta kirkkoon kuuluvaa, kummiksi sopivaa henkilöä, kirkkohallituksen rippikoulutyön ja seurakuntakasvatuksen asiantuntija Jari Pulkkinen?

– Kirkkoherran luvalla kummeja voi erityisestä syystä olla vain yksikin. Tämä ei ole nykyään mitenkään epätavallista. Varsinkin isommissa kaupungeissa ovat yleistyneet tilanteet, joissa ei löydy kahta kirkkoon kuuluvaa, joita voi pyytää kummiksi.

Entä jos ei ole ketään, ketä voisi pyytää kummiksi?

– Seurakunnilla on esimerkiksi kummipankkeja. Kummipankkeihin ihmiset ovat ilmoittaneet, että voivat toimia tarvittaessa vapaaehtoisina kummeina lapselle, nuorelle tai aikuiselle.

– On monia kivoja tarinoita, kuinka kummipankin kautta löydetyn kummin ja kastettavan välille on syntynyt erityinen side.

Voiko perheen lapsilla olla samat kummit?

– Tälle ei ole mitään estettä. Sellaisiakin tilanteita on ollut, että isovanhemmat ovat toimineet kummeina. Myöskään kummien määrälle ei ole olemassa mitään ylärajaa.

Mitä kummiudelle tapahtuu, jos kummi eroaa kirkosta?

– Kun on kummiksi päässyt, ei kukaan poista mistään kummirekisteristä, jos eroaa kirkosta.

– Vanhemmille on kuitenkin reilua kertoa, että on tehnyt tällaisen ratkaisun. Sitä voidaan sitten yhdessä miettiä, tarkoittaako se käytännössä jotakin vai ei.

Menot