Teema

Mitä kasviksia suomalaiset syövät liian vähän?

Minkä takia kasviksia kannattaisi syödä, Marttajärjestön kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä?

– Kasviksissa on hyvin paljon ihmisten tarvitsemia vitamiineja, kuituja, antioksidantteja ja ravintoaineita. Kasvisten syönti kannattaa, sillä niiden tuotanto on ympäristöystävällisempää kuin lihatuotanto, joka rasittaa ympäristöä huomattavasti enemmän.

Mitä kasviksia suomalaiset syövät liian vähän?

– Yleisesti ottaen suomalaiset syövät kasviksia liian vähän. Suositus kasvisten määrälle päivässä on noin puoli kiloa, mutta suomalaisten keskikulutus jää suosituksista huolimatta noin kolmeensataan grammaan päivässä.

– Suomalaisten lautasilta yleisimmin löytyvät kasvikset ovat tomaatti, kurkku, porkkana ja eri sipulit. Näiden lisäksi mielestäni erityisesti juureksia ja kaalia pitäisi suomalaisten syödä enemmän niiden terveellisyyden, kotimaisuuden ja edullisuuden takia. Myös paljon proteiinia sisältäviä papuja pitäisi syödä enemmän.

– Suomalaisten ruokailutottumukset eroavat merkittävästi toisistaan: Osa syö kasviksia runsaasti tavallisen sekaruoan kanssa ja jotkut ovat pelkästään kasvissyöjiä.

– Valitettavasti kuitenkin iso osa suomalaisista ei syö kasviksia juuri lainkaan.

Miten kasviksia voi parhaiten lisätä ruokavalioon?

– Olisi tärkeä katsoa joka aterialla ja välipalalla, että lautasella on jotakin tuoretta. Näin saa lisättyä kasvisten määrää. Monet karttavat kasviksia, jolloin on kätevää lisätä niitä ruokiin. Perinteiseen kastikkeeseen on helposti lisättävissä runsaasti kasviksia. Tällöin lihan määrä ateriassa vähenee. Kasvikset myös maustavat ruokaa erinomaisesti esimerkiksi monissa pataruoissa.