Teema

Mitä löytyy murteiden sanakirjasta?

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) verkkosivuilta löytyy Suomen murteiden sanakirja, jossa on tuhansia sanoja, muttei vielä vihtaa tai vastaa.

Mikä on Suomen murteiden sanakirja?

– Suomen murteiden sanakirja (SMS) kuvaa kaikki suomen kielen murteet. Sanakirjaa toimittaa Kotimaisten kielten keskus.

– Sanakirjaa tehtiin ensin painettuna kahdeksan tuhatsivuista osaa. Ne kattavat aakkosvälin a–kurvottaa. Sen jälkeen sanakirjaa alettiin tehdä sähköisenä, ja nyt viimeisin sana on miellyttävää tai reipasta ihmistä kuvaava lofka. Joissakin sanoissa on myös levikkikartta.

Minkälainen aineisto sanakirjassa on?

– SMS pohjautuu maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen laajaan aineistoon, Suomen murteiden sana-arkistoon. Siinä on kaikkien suomen murteiden talteen saatu sanasto.

– Sanakirjan murteita voidaan osin pitää jo väistyvinä eli katoavina kielimuotoina. Sanakirjatyö aloitettiin 1900-luvun alussa, ja sanoja kerättiin aina 1970-luvulle asti. Vastaajat ovat olleet pääosin tavallisia maanviljelijöitä, emäntiä ja metsätyöntekijöitä.

Päivitetäänkö sanakirjaa?

– Uutta aineistoa ei enää kerätä. Uusia sana-artikkeleja ilmestyy vuosittain noin 6 000, ja valmiiseen sanakirjaan tulee noin 350 000 murresanaa. Sanakirja on täynnä sanahelmiä löydettäväksi ja käyttöön otettavaksi.

Vastaukset koosti Suomen murteiden sanakirjan toimitus.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic