Teema

Mitä pitää tehdä ennen kuin kastaa pensselin purkkiin?

Ulkoseinien maalaus kuulostaa yksinkertaiselta urakalta, mutta ennen maalipurkin avaamista on syytä tehdä huolelliset pohjatyöt. Maali kun ei tartu likaiseen pintaan. Maalauskohde täytyy aina puhdistaa mahdollisesta liasta, pölystä ja muista epäpuhtauksista.

Mitä pohjatöitä ennen maalausta olisi syytä tehdä, Teknos Oy:n tekninen asiantuntija Miika Kujo?

– Jos pinnat on päästetty huonoon kuntoon, tällöin pohjatöitä joudutaan tekemään huomattavasti enemmän. Tässä ohjeet lyhyesti: Vaihda huonokuntoiset puuosat uusiin. Poista irtonainen aines, lika ja pöly. Poista huonokuntoiset maalikerrokset kokonaan. Vanhat maalikerrokset poistetaan ensisijaisesti kaapimalla tai teräsharjaamalla. Pese pinnat julkisivu- ja homepesuaineella ja huuhtele hyvin.

Tarvitseeko pohjatöitä tehdä, jos pinnat ovat silmämääräisesti maalattavassa kunnossa?

– Pohjatyöt tarkoittavat yksinkertaisimmillaankin kevyttä pölyharjausta tai vesihuuhtelua. Parhaiten talon ulkopintoihin pinttynyt lika irtoaa tarkoitukseen sopivalla pesuaineella. Tämän jälkeen pintamaalaus 1–2 kertaan. Joskus pesu saattaa jopa riittää tekemään talosta edustavan näköisen, jos maalipinta on moitteettomassa kunnossa.

Voiko pesuvaiheessa aiheuttaa jonkinlaisen kosteusvahingon?

– Suomessa, varsinkin kesäisin, pestään todella paljon taloja painepesurilla. Esimerkiksi urakoitsijat käyttävät pääsääntöisesti aina painepesuria julkisivujen pesuun.

– Talon voi pestä painepesurilla, mutta kannattaa käyttää kevyttä painetta ja mahdollisimman leveää viuhkaa, jottei puu kärsi tai vettä pääse rakenteisiin esimerkiksi räystäänaluslautojen kautta. Maltilla ja ajatuksella kun pesee, ei ongelmia synny.

Menot