Teema

Mitä pitää tehdä, jos kotoa löytyy luteita?

Verta ihmisestä imevä lutikka eli seinälude on tullut valitettavan tutuksi monelle suomalaisellekin. Jatkuuko luteiden leviäminen, tekninen päällikkö Jouni Siltala tuholaistorjuntoja tekevästä Rentokill Oy:stä?

– Luteet yleistyvät edelleen, eivät tosin niin nopeasti kuin vielä muutama vuosi sitten. Lude elää kolme kuukautta ilman ravintoa ja on vastustuskykyinen monille kuluttajille myytäville myrkyille. Se leviää myös huoneistojen välillä, joten jos rivi- tai kerrostaloasunnosta löytyy luteita, on asiasta ilmoitettava isännöitsijälle.

Voiko luteita torjua kotikonstein?

– Jos epäilet, että matkatavaroissasi on luteita, avaa laukku pihalla ja erottele laukun sisältö jätesäkkeihin. Pese tekstiilit 60 asteessa ja laita laukut sekä muut tavarat jätesäkeissä saunaan 80 asteen lämpötilaan useiksi tunneiksi. Pitkä pakastuskin tuhoaa luteet.

Miten ammattilainen tuhoaa luteet?

– Yleisimmin käytämme kemiallista torjuntaa. Meillä on myös kontteja, joissa irtaimistolle voidaan antaa kuuma- tai pakkaskäsittely. Myös koko huoneisto voidaan lämpökäsitellä.

Miten luteen tunnistaa?

– Aikuinen lude on 6-8 millimetriä pitkä ja ruskea. Ne liikkuvat ja imevät verta öisin paitsi ihmisistä, myös lemmikeistä. Puremakohta voi kutista. Luteet jättävät jälkeensä tummia ulostepilkkuja esimerkiksi sängyn rakenteisiin.

Tarvitaanko ammattilaisten apua usein muiden tuhohyönteisten torjunnassa?

– Harvakseltaan poistamme asunnoista vaatekoita, sokeritoukkia ja muurahaisia. Kesällä on ollut kiirettä ampiaisten kanssa.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic