fbpx
Teema

Mitä pitäisi tehdä, jotta kukaan ei kuolisi tiellä 21. syyskuuta?

Keskiviikkona 21. syyskuuta vietetään Euroopassa teemapäivää, jonka aikana kukaan ei saisi kuolla liikenteessä.

Päivä tunnetaan nimellä Project Edward (Liikennekuolematon päivä Euroopassa) ja sen järjestävät Euroopan liikennepoliisijärjestö Tispol, Euroopan komissio ja Euroopan liikenneturvallisuusneuvosto ETSC.

 

Miksi Edward-projektia tarvitaan, Tispolin johtaja ja poliisitarkastaja Pasi Kemppainen?

– Euroopan maantiellä kuolee joka päivä 70 ja loukkaantuu vakavasti 370 ihmistä.

– Tarvitsemme uusia keinoja herättelemään kansalaisia, koska liikenneturvallisuus ei parane sitä tahtia kuin pitäisi. Jokainen estetty liikennekuolema tuo yhteiskunnalle myös 2,7 miljoonan euron säästöt.

Miten Edward-projekti näkyy Tispolin 30 jäsenmaassa?

– Maat järjestävät tiedotusta, kampanjoita ja erilaisia valvonta­tapahtumia. Kampanjaan otetaan mukaan myös kouluja, yrityksiä ja yhteisöjä.

– EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc innostui kampanjaideasta heti. Hän osallistuu Belgiassa poliisin järjestämään liikenneratsiaan.

Entä Suomessa?

– Poliisi tulee asian kanssa ulos sosiaalisessa mediassa muutama päivä ennen keskiviikkoa 21.9. Paikalliset poliisilaitokset järjestävät alueellaan valvontaiskuja kampanjapäivänä.

– Viime vuonna Suomessa ei kuollut liikenteessä kukaan 21. syyskuuta. Toivottavasti päivä on yhtä hyvä tänäkin vuonna.

Millaisiin asioihin tielläliikkujien pitäisi kiinnittää huomiota, jotta edes yhtenä päivänä kukaan ei kuolisi Euroopan liikenteessä?

– Kovin isoista asioista ei välttämättä ole kyse. Jokaisen tienkäyttäjän pitäisi kuitenkin joskus pysähtyä miettimään, miten hän ajaa autoa, pyöräilee tai vaikka ylittää kadun.

– Oma riskiä voi tehokkaasti vähentää käyttämällä aina turvavyötä, ajamalla sallitulla nopeudella, ottamalla olosuhteet huomioon, ajamalla raittiina ja välttämällä matkapuhelimen käyttöä autossa.

Kari Pitkänen

Menot