Mitä ruokaa voi tehdä ruotoisista pikkukaloista?

Särkeä, salakkaa, kuoretta ja monia muita pikkukaloja kutsutaan usein halveksuen roskakalaksi, eikä niitä arvosteta ruokapöydässä.
Edes lahna ei kelpaa kaikille kalaruuan ystäville.
Kotimainen luonnonkala on kuitenkin yksi ekologisimpia proteiininlähteitä.
– Hauduttaminen on kaikkein paras tapa valmistaa pienet ja ruotoiset kalat. Kun kypsentää niitä pitkään uunissa tai liedellä, ruodot hajoavat ja niiden ravintoaineet saadaan käyttöön.
– Kyllä saa, mutta kalasäilykkeiden tekeminen täytyy osata hyvin, ettei säilykkeeseen päädy vaarallisia bakteereita.
– Säilykkeen pitää olla steriili. Muuten sinne voi päästä kehittymään anaerobisia bakteereita, kuten botuliinia.
– Sitä voi olla myös kaupan vakuumipakatuissa kaloissa.
– Kun tekee säilykkeitä, niitä ei saa myydä eteenpäin. Jos haluaa ryhtyä valmistamaan kalasäilykkeitä, kannattaa ensin mennä taitajan oppiin, että näkee miten ne tehdään oikein.
– Ensinnäkin kalan pitää olla kylmässä säilytettyä.
– Kannattaa käyttää omaa harkintaa ja varmistaa, että saalis täyttää tuoreen kalan perustuntomerkit. Silmät ja kidukset ovat kirkkaat, ja kala tuoksuu hyvältä.